Minnestedet etter 22. juli vil gi rom for motstridende følelser

Forslaget til nytt minnested etter 22. juli fra Raqs Media Collective tar utgangspunkt i tid og bevegelse. LED-skjermer kan vise endringer av vind og tidevann i sanntid. Bildet er en grafisk illustrasjon
Foto: Raqs Media Collective
De tre gjenværende finalistene i kunstkonkurransen om nasjonalt minnested i regjeringskvartalet, legger vekt på sterke, motstridende følelser i verkene sine.

– Finalistene svarer på forskjellige vis på de ofte ulike og motstridende forventningene til et minnested. En ting som går igjen, er at de åpner for mer omsorg, en omsorg for hvordan du som menneske skal være i dette rommet. Hos alle spiller farger en rolle, og de bruker mer farger og virkemidler enn det som er vanlig for minnesteder, sier Trude Schjelderup Iversen, seniorkurator i KORO og jurymedlem, til NTB.

De tre finalistene leverte i forrige uke inn ferdige forslag til et permanent nasjonalt minnested for 22. juli i det nye regjeringskvartalet i Oslo. Onsdag ble forslagene for pressen i 22. juli-senteret. Torsdag åpnes det for innspill fra publikum. En anbefaling fra juryen presenteres 8. april.

Vakkert og brutalt

– Når vi utformet et konsept for minnestedet for 22. juli, forsøkte vi å skape et rom som inspirerer til handlinger som ligner det å gi blomster: flyktig i sin natur, og varig i sin medfølelse, skriver Raqs Media Collective om sitt forslag.

Tiden, også den både flyktig og varig på en gang, er sentral i symbolikken. Tiden stoppet for 77 liv etter 22. juli, men minnene vil fortsette. Kunstnerkollektivet ønsker å få fram hvordan terrorangrepene stanset tiden og knuste muligheter.

Tiden er også viktig i verket «En minnelund for 22. juli» fra Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange.

– Vi søker ikke et minnested som glatter over det som er skjedd. Det er hardt og brutalt, og du skal kjenne det på kroppen. Du skal føle at tiden stoppet opp den dagen, skriver de om sin minnelund med 24 avkappede trær.

Rom for motstridende følelser

I det tredje forslaget har motivasjonen vært å lage et kunstverk til de som ble drept

–Plassen vil preges av åpenhet, alvor, klarhet og ro. Den skal romme motstridende følelser, sier Matias Faldbakken om sitt forslag, «En opprettholdelse».

Finalistene levert i forrige uke inn ferdige forslag til et permanent nasjonalt minnested for 22. juli i det nye regjeringskvartalet i Oslo. Onsdag ble forslagene for pressen i 22. juli-senteret. Torsdag åpnes det for innspill fra publikum.

FAKTA

Et permanent nasjonalt minnested skal reises på Johan Nygaardsvolds plass, rett ved inngangspaviljongen til 22. juli-senteret, i Regjeringskvartalet i Oslo.

* Det statlige organet Kunst i offentlige rom (KORO) fikk oppdraget med første fase av å opprette minnestedet.

* 18. september 2023 åpnet prekvalifisering for interesserte som ønsket å lage forslag til minnested.

* Det kom inn 220 søknader innen fristen 1. november 2023.

* 5. og 6. desember 2023 møttes juryen og besluttet hvilke ti søknader som gikk videre til konkurransens første trinn.

* Torsdag 6. juni presenterte ti kunstnere/arkitekter/grupper sine skisseforslag på et åpent seminar på Nasjonalmuseet.

* En jury bestående av minne- og kunstfaglig kompetanse samt relevante interessegrupper og berørte møttes i august for å vurdere forslagene.

* 6. september 2024 presenterte juryen sin begrunnelse og hvilke tre forslag som skal videreutvikles.

* 20. januar 2025 ble de ferdigstilte forslagene i form av tekst, bilder og modeller presentert for juryen.

* 30. januar 2025 skal forslagene til minnested vises for publikum i 22. juli-senteret.

* 8. april 2025 vil juryen legge fram sin innstilling til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) om hvilket prosjekt de anbefaler at skal realiseres.

* Departementet vil ta stilling til hvordan byggingen av minnestedet skal gjennomføres og gi et eget oppdrag for dette.

* Det er ikke satt noen dato for når minnestedet skal stå klart.

(Kilde: KORO )

(©NTB)