– Tyskland får en sterk og handlekraftig regjering, sa CDU-leder og påtroppende statsminister Friedrich Merz på en pressekonferanse i Berlin onsdag ettermiddag.
Med det er det satt punktum for flere uker lange regjeringsforhandlinger som har fulgt det tyske valget i februar. Der fikk CDU/CSU 28,6 prosent av stemmene, mens SPD fikk 16,4 prosent.
Noen av de viktigste punktene i avtaleteksten omhandler strengere innvandringspolitikk, økt forsvarssatsing, forholdet til USA i en usikker tid og energipolitikk.
Regjeringen ventes å bli innsatt i månedsskiftet april/mai.
Vil avvise asylsøkere
Ifølge det kilder oppgir til Bild, skal CDU/CSU styre innenriks- og utenriksdepartementene, mens SPD skal styre finans-, forsvar og justisdepartementene.
Partiene er blant annet enige om å avvise asylsøkere på grensen i samarbeid med naboland. De vil også fjerne muligheten for å få statsborgerskap etter tre år og oppheve muligheter for familiegjenforening i to år for enkelte grupper.
Det pekes også på at regjeringen vil deportere mennesker til Syria og Afghanistan, og at de vil starte med kriminelle og «potensielt farlige mennesker».
Innvandring var blant de viktigste sakene i valgkampen og førte blant annet til sterk vekst hos ytre høyre i Tyskland. Ytre høyre-partiet AfD ble det nest største parti i valget med 20,8 prosent, men de øvrige partiene i Tyskland har nektet å samarbeide med dem blant annet på grunn av den innvandringsfiendtlige politikken deres.
Energipolitikk
Videre skal de undersøke en mulig reaktivering av noen atomkraftverk. Samtidig vil de også øke gassproduksjonen og senke strømprisene.
Partiene er enige om å øke gasskapasiteten med 20 gigawatt innen 2030. De vil også senke strømprisen med minst 5 cent per kilowattime ved å kutte i skatter og avgifter.
I tillegg er det ventet at de vil tillate karbonfangst, innføre insentiver for kjøp av elbiler og skatterabatter for drivstoff i landbruk.
Atomkraft ble faset ut i Tyskland i kjølvannet av Fukushima-ulykken i Japan i 2011. Det siste kraftverket ble stengt i 2023.
USA og Ukraina
Den nye tyske regjeringen understreket også at forholdet til USA er svært viktig og at de vil jobbe for å få til en frihandelsavtale med USA.
– Min beskjed til Donald Trump er at Tyskland vil oppfylle sine forpliktelser på forsvar og styrke konkurransedyktigheten, sier Merz ifølge Reuters.
I avtaleteksten fremgår det også at de vil kutte i selskapsskatten, investere i industri og se på å modernisere gjeldslovgivning, ifølge Reuters.
Partiene lover omfattende støtte til Ukraina og vil jobbe for ukrainsk Nato-medlemskap på sikt.
– Vi vil gi omfattende støtte til Ukraina slik at de effektivt kan forsvare seg selv mot den russiske aggressoren og styrke seg i forhandlinger, heter det i avtaleteksten.
(©NTB)