Borgerlig strid om norsk flyktningkvote

Erna Solberg og Høyre har ikke tallfestet hvor mange kvoteflyktninger Norge bør ta imot, utover at tallet skal være lavt. Men om det blir like lavt som dagens 500 i året, er uavklart.
Foto: Regjeringen
Hvor mange FN-flyktninger skal Norge ta imot om Høyre-leder Erna Solberg blir statsminister? «Null», mener Frp. «Minst 5.000», svarer Venstre.

Vel 87.000 ukrainere har fått kollektiv beskyttelse i Norge siden Russland gikk til fullskalainvasjon av Ukraina i februar 2022. Til sammenligning kom 31.145 asylsøkere til Norge under flyktningkrisen i 2015.

Samtidig som tilstrømmingen av asylsøkere er rekordstor, har regjeringen kuttet kraftig i antallet kvoteflyktninger fra FN – fra 3.000 årlig i 2022 til 500 årlig i år. Regjeringen ville egentlig kun ta imot 200, men SV fikk gjennomslag for å øke tallet til 500, en økning på 150 prosent.

På høyresiden presser Venstre på for å øke antallet kvoteflyktninger, melder NRK. Venstres landsmøte vedtok 5.000, i tråd med det FN mener Norge bør ta imot.

På motsatt side står Fremskrittspartiet, som i likhet med Unge Høyre ikke vil ta imot noen. Men Unge Høyre ble nedstemt på Høyres landsmøte i mars. I stedet går Høyre inn for å «holde antallet kvoteflyktninger lavt i årene framover».

Erna Solberg og Høyre har ikke tallfestet hvor mange kvoteflyktninger Norge bør ta imot, utover at det skal være lavt.

I KrF sluttet et flertall i landsstyret seg til et forslag fra Oslo KrF om kun å ta imot 1.000 overføringsflyktninger. Saken skal behandles på partiets landsmøte i slutten av april.

(©NTB)