Ikke-vestlige innvandrere sliter på jobbmarkedet

Høgskole eller videregående utdanning fra Norge øker ikke jobbsannsynligheten for afrikanere, asiater og østeuropeere.

– Det er svært overraskende at så mange som 65 prosent, to av tre, av ikke-vestlige arbeidsledige har utdannelse fra Norge. Vi har jo et bilde av at de detter ut av arbeidsmarkedet fordi de ikke kjenner norsk språk eller kultur. Denne undersøkelsen viser at grunnskole, videregående eller høyskoleutdannelse fra Norge ikke gjorde det lettere for ikke-vestlige innvandrere å få jobb, sier forsker Torunn Kvinge til Aftenposten.

Blant de ikke-vestlige ledige var det flere med norsk høyskole enn blant ledige nordmenn. 18 prosent av de ikke-vestlige hadde utdannelse fra norske høyskoler, mens 14 prosent av de etnisk norske hadde det samme.

Lønnstilskudd har positiv effekt for ikke-vestlige innvandrere. Resultatene tyder på at det i noen grad er personer med stor sannsynlighet for jobb som også kommer på lønnstilskudd.

Deltakelse på praksisplass og opplæringstiltak øker jobbsannsynligheten for asiatiske og østeuropeiske kvinner. Opplæringstiltak bedrer også jobbmulighetene for østeuropeiske og afrikanske menn.

Ikke-vestlige innvandrere med høgskole fra Norge har god effekt av så vel opplæring, praksisplass som lønnstilskudd. Ikke-vestlige innvandrere rekrutteres særlig til assistentjobber innen helse- og sosial, hotell og restaurant, varehandel og annen tjenesteyting. Ikke-vestlige innvandrerkvinner er spesielt overrepresenterte innen helse- og sosial, og kvalifiseringstiltakene innen Aetat ser ut til å forsterke denne tendensen.

– I utgangspunktet vil man forvente at ikke-vestlige innvandrere med videregående eller høgskoleutdanning fra Norge har rimelig god kjennskap til så vel språk som norsk kultur. Uten arbeidsmarkedstiltak har denne gruppen likevel større problemer med å få jobb enn nordmenn med samme utdanning. Det ser dermed ut som det er viktig med tiltak som bedrer norskferdighetene, øker innvandrere sitt nettverk i Norge og som reduserer arbeidsgiverens “risiko-opplevelser”, skriver forsker Torunn Kvinge og Anne Britt Djuve i rapporten.

Her er hele rapporten: Ikke-vestlige innvandrere sliter på jobbmarkedet (PDF)