Politidiskriminering ved Eika

Når det gjelder politiets aksjoner på Eika, opplever ungdommene politiet som rasistiske og diskriminerende ettersom de har en opplevelse av at det kun er de med synlig etnisk minoritetsbakgrunn som blir stoppet, mens de eldre etniske norske som også selger hasj ikke blir stoppet, heter det en en fersk rapport skrevet av Moses Kuvoame.

Rapporten er utgitt av Rusmiddeletatens kompetansesenter desember 2005 og tar for seg marginaliseringsprosesser og mekanismer som kan ligge bak etnisk minoritetsungdoms deltagelse i det rus- og kriminalitetsbelastede Akerselva/Eika-miljøet i Oslo og rollen miljøet spiller i ungdommenes liv.

– Noen ganger så kommer politiet bare til meg uten grunn. De sjekker ikke de norske, sier en av intervjuobjektene.

“Dette ser ut til å påvirke hvordan de etniske minoritetsungdommene og de eldre norske som oppholder seg i miljøet ved Eika reagerer når politiet kommer til miljøet. Mens de etniske minoritetsungdommene forsvinner fort, fortsetter de eldre norske å sitte der og snakker gjerne med politiet og roper navnet til noen. Forholdet mellom dem og politiet er mer avslappet. Samtidig så vi tidligere at det var de eldre norske i miljøet som ble betegnet som storselgere av hasj,” i følge rapporten.

– Noen av guttene beskriver opplevelser av overgrep ved å bli kjørt til arresten uten grunn
og ved den lange tiden de har måttet sitte på glattcelle, i følge Kuvoame.

“Mange ungdommer på Eika forteller historier som handler om trakassering og overgrep fra politiets side, og det er ikke uvanlig at noen kommer til US rett etter at de har blitt løslatt fra arresten. Historiene enkelte av dem forteller kan til tider være oppsiktsvekkende. Noen forteller for eksempel at de selv ble satt i arresten i flere timer eller dager da de skulle anmelde vold eller andre forhold mot seg selv, eller hvordan politiet har prøvd å tvinge dem for å innrømme kriminelle handlinger de ikke har begått. I ett tilfelle var jeg og en kollega på US til stede i et politiavhør av en gutt fra Eika-miljøet.”

“Vi reagerte sterkt på politimannens forsøk på å “tvinge” gutten til å innrømme et forhold han sa han ikke var involvert i. Gutten ble frikjent da saken var oppe i retten. Som Ahmed har flere ungdommer også fortalt om hvordan deres møte med politiet har resultert i bot, ikke fordi de har gjort noe kriminelt, men fordi politiet hevdet at de ikke har hørt på dem. Mange ungdommer på Eika forteller at de har fått bøter av politiet som de ikke har klart å betale. Noen har fått så mange bøter at de er predisponert til å drive kriminalitet for å betale dem. Mange mener derfor at møtet med politiet kan være kriminaliserende. Andre forteller om å bli brakt inn og anklaget for besittelse av hasj eller fordi politiet sier de har sett dem mens de kastet hasjen, noe som noen av ungdommene hevder er falsk anklage.”

Les hele rapporten: Ny rapport om “Eikaguttene”