Raftoprisen til vietnameser

Han mottar prisen for sitt personlige mot og utholdenhet gjennom tre tiår i fredelig opposisjon til kommunistregimet i Vietnam og som symbol for landetsvoksende demokratibevegelse, i følge en pressemelding fra Raftostiftelsen.

Her er resten av pressemeldingen:
Thich Quang Do er en intellektuell leder og en forenende kraft i sitt hjemland. Som munk, forsker og forfatter har han viet livet til å fremme rettferdighet og buddhismens budskap om ikke-vold, toleranse og medfølelse. Gjennom politiske opprop har Thich Quang Do utfordret myndighetene til dialog om demokratiske reformer, pluralisme, trosfrihet, menneskerettigheter, og nasjonal forsoning. Dette har gitt demokratibevegelsen retning og kraft. Men prisen har vært høy. Thich Quang Do har tilbrakt til sammen 25 år i fangeskap og i dag, 77 år gammel, sitter han fortsatt i husarrest. Herfra viderefører han kampen.

Som nestleder i den forbudte buddhistkirken i Vietnam, har Thich Quang Do sterk støtte blant landets mange buddhister. Han har også bred støtte fra andre kirkesamfunn, så vel som blant kommunistpartiveteraner. Thich Quang Do spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å forene dissidenter i Nord- og Sør-Vietnam.

Med denne tildelingen ønsker Raftostiftelsen også å uttrykke sin støtte til alle vietnamesere som kjemper for en fredelig overgang til demokrati. Mer enn 2.000 borgere har signert erklæringene ”Appell for politisk organisasjonsfrihet” og ”Manifestet for frihet og demokrati for Vietnam” siden april i år.

Appellene krever respekt for grunnleggende rettigheter og krav om politisk pluralisme, religions- og forsamlingsfrihet, og er underskrevet av katolske prester, buddhistmunker, tidligere politiske fanger, tidligere kommunistpartibyråkrater, krigsveteraner, akademikere, lærere, sykepleiere, ingeniører, forfattere, forretningsfolk og vanlige borgere. Det er første gang i nyere tid at så mange mennesker har signert denne type opprop. I Vietnam kan det å undertegne en slik erklæring føre til trakassering, arrestasjon og fengsling.

Vietnam arbeider for å øke sin internasjonale legitimitet og har søkt om medlemskap i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Økonomien er liberalisert, men man har beholdt et autoritært styre. Ettpartistaten tolererer ikke avvikende synspunkter eller kritikk fra media, politiske partier, religiøse organisasjoner eller fagforeninger, til tross for at landet har ratifisert den internasjonale konvensjonen for sivile og politiske rettigheter. Fortsatt sitter hundrevis av politiske og religiøse dissidenter i fengsel.

Forholdene her bryter med internasjonale standarder og det er klare beviser for at det foregår tortur og mishandling. Fanger holdes i isolat i trange, mørke celler hvor sanitærforholdene er elendige. De utsettes for slag, spark og elektrosjokk. Arrestasjoner skjer ofte uten arrestordre og rettssystemet er sårbart for politisk press. Tiltalte i politiske saker mangler ofte uavhengig rettshjelp. Rettssakene er lukket for offentligheten og media – ofte også for tiltaltes familier.

Vietnams nye statsminister Nguyen Tan Dung lovet nylig å øke reformtempoet med sikte på å bygge opp en rettsstat som forplikter seg til demokrati. Dette løftet må nå følges opp med konkret handling.

Raftostiftelsen oppfordrer den vietnamesiske regjeringen til å stoppe angrepene på dissidenter og innlede en dialog med den demokratiske opposisjonen om reformer som åpner for deltakelse og respekt for menneskerettigheter, åndsfrihet og politisk frihet i Vietnam.

Raftoprisen 2006 deles ut på Den Nationale Scene i Bergen lørdag 4. november kl. 13.00