– Folk ser ikke på det som ulovlig å smugle kjøtt, sprit og tobakk over grensen. De begår et lovbrudd, og legitimerer det overfor seg selv. Småsmuglerne har ikke respekt for lovene, og det er et problem for myndighetene, sier Runar Døving, Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), til Forbruker.no.
– Her er det snakk om systematisk smugling, sier forskeren.
Politibetjent på Halden politikammer, Per Ivar Thomasrud sa nylig at flere store kjøttbeslag på svenskegrensen den siste tiden kan tyde på at det er en sammenheng mellom kjøttsmugling og den muslimske høytiden Ramadan.
Nordmenn skylder på innvandrere
Resultatene fra undersøkelsen, som presenteres i siste nummer av Tidsskrift for samfunnsforskning, er entydige:
– Folk synes det er kjempespennende. Det florerer også en rekke teknikker for å unngå å bli tatt – alt fra hvor varene skal plasseres under grensekryssingen til når på døgnet grensen bør krysses. I tillegg bør varene kun gå til eget bruk. Smugling i økonomisk øyemed er noe “de andre” driver med. “Det er noe svartingene driver med”, sa flere. Her ser vi altså et element av rasisme, sier Døving.