– TV2s gjenfortelling av Muhammed-striden hadde lite nytt å fortelle, da den ble vist på tv sent i går kveld. Derimot evnet dokumentaren å sette publiseringen av tegningene inn i en sammenheng. Med all tydelighet viste programmet at publiseringen var både rett og riktig, og ikke utslag av en liten, ekstremistisk avis’ ønske om å provosere muslimer,” skriver kulturredaktør, Jan Nyberg i Bergens Tidende.
Nyberg skriver at Selbekk ble gjort til syndebukk av den norske regjeringen, og nevner både Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre, Raymond Johansen og tidligere stasminister Kjell Magne Bondevik, som personer som bidro til stemplingen av Selbekk.
Ni måneder etter at han trykket Muhammed-karikaturene må redaktør Vebjørn Selbekk (37) fortsatt ha politibeskyttelse og lever på hemmelig adresse sammen med familien, skriver VG.
Ber om unnskyldning
Aslam Ashan fyrte løs mot Vebjørn Selbekk etter publiseringen av Muhammed-tegningene. Nå ber han om unnskyldning, skriver TV2 Nettavisen.
– Jeg synes det er helt i orden. Her er tegningene vist i en helhet og vi fikk også se at tegningene var vist verden over, også i Egypt. Det visste jeg ikke før. Vi må ha debatt og dialog om islamske reaksjoner i kjølvannet av Muhammed-tegningene. Dette er en del av den dialogen, sier en langt mer forsonende Aslam Ashan mandag kveld.
– Jeg kan beklage det jeg sa den gangen. Når jeg tar utgangspunkt i det som skjedde i ettertid, så ville jeg aldri sagt det i dag, sier Ashan til Nettavisen.
Ubalansert
Ali Khan (Krf) mener dokumentaren Dokument 2 sendte mandag kveld om Muhammed-tegningene var ubalansert.
– Én person som heter Vebjørn Selbekk dominerte hele programmet, sier han til Nettavisen.
Khan mener TV 2 ikke viste hva slags rolle muslimer og KrF-leder Dagfinn Høybråten spilte i saken. Heller ikke viser programmet hvordan muslimer reagerte på karikaturtegningene i Norge.
– Programmet vil vise at muslimer som minoritet må tåle ytringsfrihet i Norge, enten det passer for dem eller ikke, sier han.
Selbekk beskylder regjeringen for bløff
Selbekk viser til at store aviser som Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad hadde trykket faksimiler av tegningene før Magazinet gjorde det.
Redaktøren hevder at Regjeringen talte mot bedre viten under deler av Muhammed-striden, og at det var lettere å angripe Magazinet enn andre store aviser.
– Regjeringen skjøv en liten avis foran seg. De visste at tegningene hadde stått på trykk tidligere i Norge. Likevel understreket og gjentok Støre at ingen «toneangivende» aviser hadde trykket dem. Hvorfor gjorde han det når andre norske aviser beviselig hadde trykket dem? spør Selbekk.
Her er dokumentaren i TV2: Se video her