Dømt på grunn av hawala-sak

De to ble fredag dømt for hvitvasking, brudd på regnskapsloven og ulovlig bankvirksomhet.

En nordmann fra Værøy ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel, mens en kurder bosatt i Drammen, ble dømt til ett år og to måneders fengsel, hvorav seks måneder er betinget for å ha overført 225 millioner kroner ut av landet.

Hawala-virksomhet er ikke ulovlig i seg selv, og blant annet Western Union og Forex, som driver med dette, er etablert i Norge.

– Jeg merker meg at retten kom til at min klient var i rettsvillfarelse, og at mindretallet i retten ville frikjenne ham. Dommen ligger godt under nivået som Økokrim ønsket, sier advokat Halvard Helle til e24. Helle representerte den dømte kurderen.

Pengene som er blitt ulovlig ført ut av Norge skal hovedsakelig ha godt til Irak, og saken skal ha vært vanskelig å etterforske.

– Det var ingen form dokumentasjon i virksomheten, og det åpner for hvitvasking. Pengene har stort sett gått til familiemedlemmer, men det er noen grad av antagelser på hvor pengene er godt, sier førstestatsadvokat Gunnar Holm Ringen i Økokrim.

Hva er Hawala?
Hawala (også kalt hundi) er et uformelt pengeoverføringsystem som brukes i Midtøsten, Afrika og Asia. Slike systemer har eksistert så tidlig som på 800-tallet, og brukes i dag ofte av innvandrere for å sende penger hjem til sine opprinnelsesland. Pengene overføres via nettverk av hawalameklere. En kunde overleverer penger hos en hawalamekler i ett land, for å sende til en hawalamekler et annet sted. Mekleren ringer da sin kollega, som utleverer pengene til den som skal ha dem på det andre stedet. Meklerene gjør senere opp transaksjonene mellom seg.