– Ikke tilstrekkelig etterforsket

Illustrasjonsfoto

– Saken er ikke tilstrekkelig etterforsket. Det sier advokaten til gutten som i fjor ble funnet bevisstløs i bunnen av skolens svømmebasseng.

18. november 2005 havnet Khadar Abdulaahi Sharif (16) på sykehus etter at han ble funnet bevisstløs i bunnen av skolens svømmebasseng. Etter åtte dager i koma forklarte han at han ble forsøkt druknet i en svømmetime på Verdalsøra ungdomskole i Verdal. Gutten påstod at noen av hans medelever stod bak hendelsen. Saken ble henlagt etter noen ukers etterforskning. Fortsatt er det uklart hvorfor gutten lå bevisstløs i bunnen av bassenget.

Selv om politiet satte inn store ressurser og saken var høyt prioritert, har de altså fortsatt ingen sikre teorier på hva som skjedde. Både faren til gutten og bistandsadvokaten er misfornøyd med politiets arbeid og håper på videre etterforskning.

– Forundret over henleggelsesgrunnen
Bistandsadvokaten til gutten, Ingrid Hoøen, er ikke tilfreds med politiets konklusjon.
– Saken er ikke tilstrekkelig etterforsket. Slik saken står i dag er den uoppklart ved at politiet ikke har klart å finne ut hva som faktisk skjedde. Jeg, som bistandsadvokat for fornærmede, ble spesielt forundret over henleggelsesgrunnen “intet straffbart forhold” da det blant annet betyr at påtalemyndighet ikke fant guttens forklaring troverdig, noe jeg mener den er, sier hun.

– Hvorfor er han troverdig?
– Vel, han har vært konsekvent i sin forklaring og for meg er han svært troverdig i så henseende, svarer hun. Bistandsadvokaten mener at gutten ikke har noe motiv for å lyve om dette. – Han har ikke opplevdt noe vondt med de mistenkte i saken før denne hendelsen, sier hun.

Kloremerker
I løpet av etterforkningen ble flere personer avhørt. Bistandsadvokaten etterlyser mer avhør fra blant annet helsepersonell.

– Ved ankomst til sykehuset hadde han kloremerker i pannen. Kloremerkene ble ikke sikret for eventuelt senere bruk som bevis. Det burde vært gjort, for eksempel ved avhør av sykehuspersonell som observerte merkene.

– Grundig etterforskning
Politiadvokat Ludvig Strugstad er uenig med bistandsadvokaten på flere punkter. Han preiserer ovenfor Utrop at etterforskningen har vært grundig. Han stiller seg uforstående til bistandsadvokatens utspill når det gjelder avhør av involverte

–Vi har foretatt meget grundig etterforkning både teknisk og taktisk. Vi har ikke funnet noe avvik verken i avhørene eller i forhold til skolens rutiner og forskrifter, forklarer han.

– Har dere foretatt rekonstruksjon av hendelsen?
– Vi har gjort det. Vi har rekonstruktert ved hjelp av markører, altså dukkeforsøk.

– Så de involverte har ikke deltatt i rekonstruksjonen?
– Nei. Vi har ikke sett det som nødvendig. Vi baserte oss på de avhørene vi hadde og vi har brukt tegninger og fotograferinger fra åstedetsundersøkelsene.

– Men hva tror dere skjedde med gutten da?
Politiadvokaten vil ikke spekulere i hva som har skjedd. Han konstaterer at saken er henlagt. – Vi har gjort alt vi kunne i denne saken. Resten blir bare hypotetisk, svarer Strugstad.

Hvilke rolle har det spilt i etterforskningen at rasisme ble koplet inn i saken?
– Vi har gjort samme jobben som vi gjør i liknende saker. Det er klart at rasisme ble nevnt, men det har knapt vært en sak for oss, avslutter han.

Hensynet til lokaltsmfunnet
Khadar Abdulaahi Sharif lå åtte dager i koma på sykehus etter hendelsen. I dag går han på Sjefsgården voksenopplæring i Levanger. Han får undervisning i blant annet norsk språk. Saken fikk stor medieomtale i både lokale medier og i riksdekkende medier. I og med at saken er uoppklart er de allmenne interessene fortsatt til stede. Hensynet til lokalsamfunnet har vært en viktig debatt rundt medias dekning av saken. Men bistandsadvokaten mener at dette må nyanseres.

– Jeg tror politiet mener at ytterligere etterforskningsskritt ikke vil endre bevissituasjonen, og at de derfor tar hensyn til ikke å skake opp lokalbefolkningen med hva de mener er nytteløs videre etterforskning. Vurderingen kan for så vidt forsvares, men jeg tror
at mange også kan skakes opp av at saken står uoppklart, avslutter bistandsadvokat Ingrid Hoøen.

– Ingen vil tro på oss

Guttens far uttrykker fortvilelse over etterforskningen.

Utrop har vært i kontakt med familien for å høre hvordan de har taklet hendelsen. Via telefonintervjuer uttrykker guttens far, Abdulaahi Mohamad Sharif (44), fortvilelse over etterforskningen.

– Jeg mener det er merkelig at politiet ikke har funnet ut mer i saken. Min sønn har vært sammenhengende i sin forklaring, men ingen vil tro på oss, forklarer han.

– Hva har saken gjort med deg?
– Jeg er fortvilet over at politiet ikke har funnet hvem som har gjort dette, men det viktigste for meg er at gutten lever i dag, sier Sharif.

– Har dere fått støtte fra lokalsamfunnet under eller i etterkant av episoden?
– Vi har ikke fått konkret støtte i denne saken. Det ble forsøkt å få gutten tilbake til skolen, han ville ikke. Han var rett og slett redd for å dra tilbake. Etter at saken ble politisak var skolen muligens litt defensiv og lite medgjørlige, men saken er jo meget sensitiv for alle parter, sier han.

– Har dere lagt denne saken bak dere?
– Vi har overlatt saken til myndighetene i håp om grundigere etterforskning. Det er lite vi kan gjøre nå. Jeg kan ikke gjøre noe mer, avslutter Sharif.

Stille rundt saken
Rektor ved Verdalsøra ungdomskole, Kjartan Høstland, forteller at skolen har lagt saken bak seg.

– Vi har konstatert at saken er henlagt og ser oss ferdig med den. Det har vært veldig stille rundt denne saken hittil og vi har ikke mottatt noen tilbakemeldinger på det motsatte, sier han.

– Hvordan har skolen taklet saken?
– Vi har ikke gjort noe spesielt, men jobbet generelt med holdningskapende arbeid. Og vi har hatt grei dialog med familien, sier Høstland.

– Men det var påstander om rasisme i saken?
– Det er ingenting som tyder på at det var rasistisk motiver her.
Høstland oppfordrer Utrop til å være veldig forsiktige i saken med hensyn til lokalsamfunnet.

– Er det mange skjulte sår rundt denne saken?
– Det kan det være, svarer Høstland.