– Kvinnelige flyktninger diskrimineres

– Flere menn enn kvinner får opphold i Norge, fordi menn har en mer synlig adferd enn oss utenlandske kvinner, sier Shahla.

Hun bruker sine egne brødre som eksempler på at det er forskjellsbehandling.

– Som jeg, drev også de illegalt arbeid for kurdere i Iran. Brødrene mine fikk status som FNs kvoteflyktninger. En har fått opphold i Norge – den andre Canada. Mens jeg derimot, er utvist, sier Shala.

Valadi har ifølge NRK sittet 6 år i kirkeasyl hos filadelfiamenigheten på Mysen, hvor hun sitter fordi hun ikke tør reise hjem til Iran.

UDI tror ikke
23 år gamle Menije Ravandost hevder hun ble tvangsgiftet, og at hun blir holdt i Iran mot sin vilje i fire år. Istedetfor å hjelpe henne, har norske myndigheter fratatt jenta oppholdstillatelsen fordi hun har vært for lenge borte, mener advokaten hennes Randi Hagen Spydevold til NRK.

Utlendingsdirektoratet visste at Menije Ravandost ble tvangsgiftet i Iran for fire år siden ifølge tre brev de mottok i 2001. Men likevel mener UDI at de tviler på historien til jenta.

– Jeg sitter med tre brev her nå fra 2001, et halvt år før hun befant seg i Iran. I brevene sier hun at hun er tvangsgiftet, og at hun ønsker ekteskapet oppløst, samt at hun er redd for hva denne familien vil gjøre. Mitt spørsmål til UDI blir da hvor sterke bevis er det egentlig som kreves for at disse jentene skal bli trodd, sier Hagen Spydevold.

Utvist til tvangsgiftemål
En annen jente på 18 år skal nå bli sendt tilbake til Bosnia, og jenta frykter tvangsekteskap. Hun beskriver sin far som streng muslimsk som vil gifte henne bort og forlanger at hun skal gå tildekket. Hun forteller om vold og trusler. Likevel har UDI og nå sist Utlendingsnemnda sagt at hun ikke tilfredsstiller kravet om beskyttelse i Norge, i følge NRK.

Også Aldijana ser at kvinner har dårligere beskyttelse enn menn mot utvisning.

– Kjønnsbasert undertrykking
Norge må i større grad beskytte kvinner, krever stortingsrepresentant Marit Nybakk.

Marit Nybakk tar – sammen med andre politikere – opp kjønnsbasert undertrykking i Stortinget over nyttår.

Utgangspunktet er situasjonen i Iran, men vil også gjelde i forhold til andre land.

– Som politikere kan vi ikke gå inn i enkeltsaker. Men det vi kan gjøre – og det vi skal gjøre – er å ta stilling til grunnlaget for politisk asyl i Norge, slår hun fast.