- Får ikke gifte seg på tvers av klan - 10.02.2009
- Utenlandske renholdere sliter psykisk - 06.03.2007
- Raser mot politiet - 08.02.2007
Den marokkanske asylsøkeren Ahmed Macaco var delvis avkledd og hadde skader på kroppen da han ble funnet ved utløpet av Akerselva i Bjørvika i Oslo i begynnelsen av januar. Først i går kom meldingen om at politiet anser dødsfallet som mistenkelig.
Ble ikke avhørt
Kjæresten Kristian Noreng og hun som sist så Ahmed Macaco i live, venninnen Ann-Kristin Arebi Haugen, er oppgitte og mener det gikk altfor lang tid før politiet foretok seg noe. Politiet gikk ikke ut med bilde i media verken da Ahmed ble meldt savnet i november, eller da han ble funnet død i januar. I tillegg tok det nesten en måned fra Ahmed ble funnet til kjæresten og hun som sist så ham i live ble innkalt til avhør.
– Jeg ble oppringt fra politiet med dødsbudskapet 5. januar. Det var den eneste gangen politiet tok kontakt med meg fra jeg meldte ham savnet 30. november, til jeg ble innkalt til avhør i slutten av januar, forteller Kristian Noreng.
De gangene han selv tok kontakt med politiet for å høre hvordan det gikk med saken, fikk han lite eller ingen informasjon.
– Politiet ringte meg, men de var mest opptatt av kulturen i Marokko og hvordan de skulle varsle familien om dødsfallet, forteller venninnen Ann-Kristin Arebi Haugen. Hun finner politiets manglende interesse for hva som hadde skjedd med Ahmed merkelig, og synes det er rart at de lenge nøyde seg med telefonavhør.
Rasisme og homofobi
Ahmed Macaco (32) forsvant lørdag 18.november etter å ha vært på besøk hos Ann-Kristin og ektemannen hennes på Teisen i Oslo. I 21.30-tiden forlater han venneparet etter å ha spist mat og drukket tre øl og en snaps. Han er ikke synlig beruset. Ahmed sier han tenker å dra til utestedet London pub i Oslo sentrum. Ifølge Kristian hadde han ikke mye penger på seg til å handle drikkevarer for ute på byen, om han noen gang kom så langt. Ahmed bruker mest sannsynlig sykkelen han kom på, når han forlater Teisen.
Verken kjæresten eller venninnen tror Ahmed havnet i Akerselva eller havnebassenget av egen fri vilje.
– Han var altfor livsglad og familiekjær til å hoppe i elva. Han ringte familien sin i Marokko nesten hver dag. Jeg tror han ble drept, sier Kristian Noreng. Han har naturlig nok gjort seg sine tanker om hva som kan ha skjedd, og frykter at både rasisme og Ahmeds homofile legning kan være årsakene til at noen har utøvd vold mot ham.
– Ahmed var ikke i nærheten av å være selvmordskandidat. Han var en livsglad fyr som verken var deprimert eller drev med stoff, sier Ann-Kristin Arebi Haugen.
Blir meldt savnet
Før Ahmed dro hjemmefra 18.november hadde han og Kristian hatt en liten krangel. Selv om uoverensstemmelsen ikke stikker dypere enn at Ahmed senere på kvelden, mens han er hos Ann-Kristin og mannen hennes, ringer sin kjære og forteller at han snart kommer hjem, tar det noen dager før Kristian melder Ahmed savnet.
– Siden vi hadde kranglet tok det litt tid før jeg meldte ham savnet. Venner trodde dessuten at han hadde reist til Sverige, fordi han var nervøs for utfallet av asylsøknaden, sier Kristian Noreng. Han har selv oppsøkt London pub for å forhøre seg om noen har sett Ahmed. Så langt har hans egen private etterforskning ikke gitt noen resultater.
Like mye verdt
Da Utrop er i kontakt med lederen for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Finn Abrahamsen, i forbindelse med denne saken 24. januar, bekrefter han at Ahmed Macaco hadde skader på kroppen da han ble funnet. Han forteller også at den foreløpige obduksjonsrapporten viser drukning. Abrahamsen kan imidlertid ikke svare på hvorfor ikke Kristian og Ann-Kristin har vært inne til avhør. Men etter at han har fått rede på at så ikke har skjedd, virker det som ting begynner å skje.
Dagen etter blir Kristian innkalt til avhør. Samtidig tar vedkommende ved voldsavsnittet som har ansvaret for etterforskningen, politiførstebetjent Egil Kulseth, kontakt med Utrop og forteller at politiet regner med å ha kommet mye lenger med saken i løpet av en til to uker. Da vi spør ham om politiet har undersøkt noe om hvor det har blitt av sykkelen, svarer han at det er noe de skal jobbe med.
Da Finn Abrahamsen blir konfrontert med påstanden om at politiet tar lett på etterforskningen fordi avdøde var asylsøker, svarer han at en slik påstand blir for enkel for ham, og at alle er like mye verdt.
Les mer i papirutgaven av Utrop (utgave 3, 2007).