Eugene Obiora døde da han motsatte seg en pågripelse i Trondheim 7. september. Ifølge obduksjonsrapporten døde mannen sannsynligvis av kvelning. Fire polititjenestemenn etterforskes rutinemessig av Spesialenheten for politisaker i forbindelse med dødsfallet.
– Ingen med vett og forstand i behold er i tvil om den åpenbare sammenhengen mellom politivolden Obiora ble utsatt for og det faktum at han døde av skadene. Likevel har vi nå ventet i mer enn et halvt år, og ingenting har skjedd, sier Jan Roger Ljønes fra nettverket.
Den aktuelle politimannen er fortsatt i tjeneste, og ble heller ikke suspendert.
– I andre deler av arbeidslivet blir folk suspendert for mistanke om den minste lille bagatell. Men hva skjer når det gjelder politiet selv? Jo: Ikke bare går en drapsmann løs i Trondheim, han går til alt overmål i politiuniform, sier Ljønes i en pressemelding.
Advokat Jens Ove Hagen representerer de fire tjenestemennene som er involvert i saken, og han reagerer kraftig på at hans klienter henges ut på denne måten.
– Vi har fått anonymisert det ene stedet som har offentliggjort navnet, og jobber med å få stengt det andre, sier han til Nettavisen.
Tidligere anklaget for rasismevold
I oktober 1999 vasket Sofia Baidoo i en bank da alarmen gikk. Den samme politimannen tok halsgrep på Sofia Baidoo. Han la henne ned på gulvet og satte seg oppå henne. Politimannen ble frikjent.
– Jeg synes det er påfallende at samme mann er involvert i denne saken. Da jeg hørte om Obioras pågripelse var det som å høre Sofia fortelle hvordan det var å ligge på gulvet under denne mannen, saBaidoos advokat, Venil Katharina Thiis til Dagbladet.
– Trenerer nigerianersaken
Et halvt år etter Eugene Obioras dødsfall under pågripelse av politiet, er saken fremdeles ikke ferdig etterforsket.
– Det har gått vanvittig lang tid. Hvis man evaluerer dette til slutt, så vil man nok finne at man kunne gjort visse undersøkelser raskere enn det som har vært tilfellet her, mener Bjørn Enge, leder for Politiets fellesforbund i Sør-Trøndelag til Adressa.
Leder for Spesialenheten Region Midt, Arve Opdahl erkjenner gjerne at saken har trukket ut lenger enn det som i utgangspunktet var planen.
Mannens familie reagerer sterkt på at spesialenheten for politisaker bruker så lang tid på å avklare politifolkenes straffeansvar.
Bistandsadvokat Abid Raja mener spesialenheten trenerer prosessen.
– Jeg finner ikke noe mer passende uttrykk enn beslutningsvegring. Det er en tung beslutning for de å ta dersom de kommer til at de må tiltale den personen som eventuelt er hovedgjerningsmann. De kan ikke trenere dette, men det virker som om det skjer, sier Raja til NRK.
Forhåndsdømming?
Opdahl tar kraftig avstand fra det han mener er forhåndsdømming av en politibetjent fra bistandsadvokatens side.
– Det er ingen som er konkret siktet i saken, og ingen er konkret dømt i saken. Man skal være forsiktig med å gi utrykk for hva man selv måtte mene om skyldsspørsmålet før det er fastslått, sier Opdahl.
– Det er nettopp det som er problemet: Til tross for at en lang rekke vitner sto og så med egne øyne at politimannen kvalte Obiora, er han fortsatt ikke dømt, etter nesten sju måneder. Heller ikke er han siktet eller tiltalt, og ikke engang suspendert fra jobben som politimann. Konklusjonen gir seg jo selv: Vi har simpelthen ikke et rettssystem som fungerer i denne typen saker. Ett sted går derfor grensen for hvor lenge folk er villige til å vente på et system som helt åpenbart ikke virker. For oss går grensen her, og det er grunnen til at vi har laget denne bloggen, forteller Ljønes.
– Bestiller flere obduksjonsrapporter
Tre obduksjonsrapporter har konkludert med at Obiora døde av kvelning, politiet har derfor bestilt en fjerde obduksjon i håp om at denne skal frikjenne politimannen for mordet på Obiora, påpeker nettverket som publiserte bildet av politimannen.
– Det er noen momenter som ikke er avklart på det medisinske området. Vi vil sikre oss mest mulig kyndige uttalelser før vi tar en avgjørelse, sier Opdahl til NRK. Også ovenfor Adresseavisen bekrefter Opdahl at det ble koblet inn ekstra medisinsk ekspertise for å vurdere dødsfallet.