Idrettplassen på Ila er et svett sted denne varme juniaftenen. Her spilles det fotball, basket og andre sporter nesten året rundt, og er et velkjent samlingssted for bydelens ungdommer. Her kommer folk ut og inn hele tiden.
Men i fjor var man bekymret, meget bekymret. Flere av de unge som holdt til på sportsplassen, både av etnisk norsk og av innvandrerbakgrunn, ble involvert i ran og narkotikaomsetning. Bydel St. Hanshaugen har tatt affære, og som et av de sosiale tiltakene startet man i samarbeid med eliteserieklubben Oslo Vikings en sommerskole for amerikansk fotball for denne gruppen av innenbys ungdommer som ikke har noe sted å gå.
Tilbudet får stadig flere interesserte og treningen skal holdes en gang i uken i løpet av hele sommeren. Utekontakt og talsmann Younas Mohammad Roe sier dette gagner spesielt unge av minoritetsbakgrunn.
– Erfaring viser at når de ikke reiser sammen med foreldrene på ferie til opprinnelseslandet, så ender man opp her i bydelen uten et skikkelig fritidstilbud om sommeren, forklarer han.
Mohammad-Roe er sjeleglad for at man fikk til samarbeidet med Vikings. Klubben har hatt et sterkt engasjement for unges situasjon og satsing på forebyggende arbeide i nærmiljøet siden man holder til i samme bydel. Av den grunn var det naturlig å ha dem som samarbeidspartnere. Også mener han spillet er veldig inkluderende.
– En annen ting er at amerikansk fotball egner seg for både gutter og jenter, av alle størrelser og fasonger. Spillet har quarterbacks, receivere, angrepslinje og forsvarslinje. Her er det egentlig bare å finne en plassering som passer best til din størrelse, fart og spilleforståelse.
Opplegget er gratis for ungdommene, men trenerne blir betalt av kommunen, som på sin side har gitt prosjektmidlene til Bydel St. Hanshaugen. Penger skal også brukes for å kjøpe inn ordentlig utstyr etter hvert. Foreløpig trener ungdommene bare i kortbukser og trøyer. Trenerne, som kommer henholdsvis fra Oslo og Southampton, skal i første omgang gi en enkel innføring i spillet, og siden man ennå ikke har fått tak i riktig fotballutstyr, så vil ikke sesjonene være for fysiske i starten.
– Her er det jo snakk om ungdommer fra 14-18 år som ennå ikke er optimalt trent eller såpass fysisk utviklet, sier Mohammad-Roe.
Sommerskolen skal vare hele ferien, eller i hvert fall frem til 1. august. Mohammad-Roe og bydelstjenesten håper på et vellykket opplegg, for da kan man fortsette også neste sommer.
– For de unges skyld er dette veldig viktig. Jeg ser jo ofte at mange er interesserte og kommer hit, og ved at de får et organisert tilbud som dette lærer de å spille på lag og lære av hverandre. Ungdommene med minoritetsbakgrunn får en slags uformell integrering gjennom samvær med etnisk norske, da særlig voksne som inkluderer dem også gjennom de uorganiserte aktivitetene, forklarer Mohammad-Roe.
Sterk motivasjon
Nesten 2 meter høye Ted Baynham er en av trenerne. Han kommer opprinnelig fra Southampton, men spiller profesjonelt for Oslo Vikings i den norske eliteserien for amerikansk fotball. Han ser frem til å jobbe med ungdommene i ferien.
– Selv har jeg tidligere vært gymlærer hjemme i England, og syntes det var knallmoro å jobbe med barn og unge. Jeg er veldig glad at klubben engasjerer seg i slike tiltak, sier han med et smil.
Baynham meldte seg på når han fikk høre om prosjektet og ungdoms problemene i bydelen.
– Jeg er glad for å gi av tiden min og prøver så langt jeg kan være en positiv rollemodell. Sport kan absolutt være med på å gi de unge her i nærmiljøet en bedre og mer meningsfylt hverdag, la han til.