Reiste hjem for å tvangsgifte sine barn

– Dette er den verste saken vi har jobbet med, men dessverre ikke unik, sier Gunnar Svensson, som er spesialmedarbeider for politiet i UDIs kompetanseteam mot tvangsekteskap, til VG.

Søskenflokken, alle med permanent oppholdstillatelse i Norge, ble sendt til Najaf i Irak i 2003. Eldstedatteren, som da var 12 år, ble gravid to år senere etter at hun hadde forlovet seg med en fetter. I Irak fikk jenta kontakt med norske myndigheter, og mannen hun ble tvunget til å gifte seg med skal ha hjulpet henne med å rømme.

– Nå er hun 16 år og har en ett år gammel datter, sier Svensson, som mener barnedumping til Irak og Pakistan er et økende problem.

Stor økning
Både UDI og Røde Kors har hatt en stor økning i antallet henvendelser fra mennesker som søker hjelp mot tvangsekteskap. Hittil i år har Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap registrert 213 henvendelser, mot 134 på samme tid i fjor, skriver Aftenposten. Også UDIs kompetanseteam mot tvangsekteskap opplever en kraftig økning i antallet henvendelser.

– Vi hjelper dem som er redde for tvangsekteskap med for eksempel voldsalarm eller ny bolig, forteller Gunnar Svensson.

Økt bevissthet
Av henvendelser til Røde Kors-telefonen, var et stort flertall fra jenter og 45 av dem var fra barn under 18 år.

– Folk vet at det er hjelp å få, de vet hvilke rettigheter de har som statsborgere i Norge, sier Monica Berge, som er prosjektleder for Røde Kors-telefonen.

Både Røde Kors og UDI tror økningen i antallet henvendelser skyldes økt bevissthet om tvangsekteskap, også fra offentlige institusjoner som skoler og barnevern.