Ny demonstrasjon mot rasisme og diskriminering

Arrangørene vil markere at det er et år og én dag siden norsk-nigerianske Eugene Obiora (48) døde etter en politipågripelse utenfor Østbyen Servicekontor i Trondheim.
– Vi vil markere motstanden mot at Riksadvokaten har sendt saken tilbake til Spesialenheten. Spesialenheten bør legges ned, vi har ingen tillit til den, sier Jan Roger Ljønes, arrangør og medlem av Obioras støttenettverk Respekt.

I tillegg ønsker de politimennene som var involvert i pågripelsen suspendert og stilt for retten.

Uklar erstatning
Hvem som skal etterforske politiet hvis Spesialenheten for politisaker legges ned, har ikke Ljønes helt klart for seg:
– Jeg er enig i at erstatningen er uklar, men hva som helst er bedre enn dagens situasjon. Vi kunne for eksempel hatt en gruppe vanlige folk bestående av advokater og representanter for utsatte grupper til å vurdere politiets arbeid. Men dette må Justisdepartementet ta stilling til, sier Ljønes.
Senest 19. mai ble forrige demonstrasjon arrangert på Trondheim torg. Ljønes tror mange fortsatt er opprørt over saken, og at oppslutningen vil bli stor etter ambulansesaken i Oslo, der Ali Farah ble etterlatt av ambulansepersonell etter å ha blitt slått ned i Sofienbergparken.

– Ubevisste holdninger
Under lørdagens antirasismedemonstrasjon i Oslo møtte mange opp på Youngstorget i Oslo. Mange hadde både Obiora-saken og ambulansesaken friskt i minne da de markerte sin motstand mot offentlig diskriminering. Ali Farahs samboer Kohinoor Nordberg var en av talerne. Hun er også invitert til å delta i demonstrasjonen i Trondheim, men visste i går ikke om hun hadde anledning til å delta.

– Det kan hende jeg klarer det, men jeg må koordinere det med Ali og den lille dattera mi. Uansett kan det hende jeg sender noen ord oppover, sa en sliten Nordberg til Adresseavisen i går kveld. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) var til stede under demonstrasjonen. Ifølge NTB ville hun ikke svare direkte på kritikken mot regjeringen om at de har vært for passive i diskrimineringsspørsmål. Hun viste til at det nå jobbes med å kartlegge holdninger til rasisme og diskriminering i det offentlige.

– Jeg tror det ofte kan være snakk om ubevisste holdninger som i sum blir til forskjellsbehandling. Det er ikke lett å slå ned på, men etter vi har fått dokumentasjon må vi jobbe systematisk med å fjerne dette. Det kan gjøres på mange måter. Regjeringens jobb er å sette i gang en undersøkelse, uttalte Halvorsen til NTB.