– Slik jeg opplever det, ville jeg ikke blitt behandlet slik om jeg var hvit, sier Mohamed Ousman Cisse til Tønsbergsblad.
Første gang han ble pågrepet var natt til søndag 28. august 2005. Det skjedde etter at politiet tidligere på natten hadde satt ham i håndjern på grunn av det de oppfattet som slåsskamp utenfor Brygga restaurant. Tvert imot mener Cisse han ble utsatt for blind vold. Den andre parten ble imidlertid aldri ilagt håndjern, og skal ha kalt Cisse “jævla utlending” mens politiet var til stede.
Cisse ble tatt inn på glattcelle over natten med begrunnelse i ordensforstyrrelse i beruset tilstand. På cella ble han kroppsvisitert, men ifølge Cisse aldri bedt om å kle av seg selv. I stedet skal to politimenn ha lagt ham ned på senga og dratt ned buksa og undertøyet.
Politiet er anmeldt
Ved advokat Tone S. Bjørnli anmeldte han politiet i Vestfold til Spesialenheten for politisaker for ulovlig kroppslig ransaking i arresten. Enheten fant ikke grunn til å etterforske saken, men ba Vestfold politidistrikt om å se på rutinene sine. Cisses egen anmeldelse for vold av de fire personer utenfor Brygga, ble henlagt.
Neste episode skjedde på sensommeren i fjor. Politiet pågrep Cisse fordi de mistenkte ham for innbrudd og grovt tyveri fra en villa i Tønsberg, alternativt for å ha kjøpt tyvegods.
Hans kone, Hedda Cisse, hadde nettopp født deres tvillinger. Cisse skal ha blitt oppringt av politiet mens han var på sykehuset med kona og tvillingene et par dager før pågripelsen. Da skal han ha fått beskjed om at de hadde ransaket boligen hans for å sikre bevis og beslaglegge gjenstander. Cisse ble arrestert. 18. august 2006 ble imidlertid saken henlagt fordi politiet fant at Cisse ikke hadde gjort noe straffbart.
– Jeg synes sakene er ganske hårreisende. Jeg er helt sikker på at dette aldri hadde skjedd om Cisse var en hvit, etnisk nordmann, sier advokat Tone S. Bjørnli.
Hun har fremmet krav om erstatning og oppreisning.
Politiskandale i Molde
Mannen som er av utenlandsk opprinnelse sto fram og antydet at det var rasistiske holdninger i politiet som gjorde at han som mistenkt ble tatt spesielt hardt, og at politiet var lite lyttende til hans versjon av saken. En jente hevdet hun ble neddopet og voldtatt. Advokaten og 25-åringen mener det foreligger klare bevis og indikasjoner på at voldtektsanmeldelsen var falsk. Til tross for dette henla politiet saken.
Det var i vår at ei 18 år gammel kvinne bosatt i Molde anmeldte en 26 år gammel mann for voldtekt. I løpet av natta de var sammen, har kvinnen også stjålet 25-åringens bankkort. Gjennom sms-meldinger dagen etterpå forsøkte hun å få ut pin-koden slik at hun kunne få ut penger på kortet hans.
Det var etter at 25-åringen dagen etter varslet jenta at han ville anmelde henne for tjuveri av bankkortet at jenta svarte med å anmelde ham for voldtekt. Etter at han ble pågrepet, viste han politiet sms-meldingene han hadde fått fra henne og som klart indikerte at det ikke kan ha foregått noen voldtekt. Han forklarte også at han hadde vitner på at jenta hadde vært med ham frivillig, skriver Rbnett.
Men politiet tok likevel 25-åringen med til sjukehuset der han ble kledd av og hvor kjønnsorganet ble undersøkt av en kvinnelig medarbeider, og det ble tatt prøver av ham. Politiet tok seg også inn i hans leilighet og tok beslag i sengeklær, samt at de beslagla mobiltelefonen hans. 25-åringen føler seg sterkt krenket av politiets framgangsmåte.
Advokaten reagerer på politiets oppførsel.