Mener Obiora kunne unngått pågripelse

Obiora var på sosialkontoret fordi han hadde fått avslag på søknad om sosialpenger. Lederen for kontoret tilkaller politiet og informerer kort om at det dreier seg om en person som ikke vil akseptere avslag på søknad om sosialhjelp, og at han opptrer sint og ubehagelig. De ansatte har negative erfaringer med mannen fra tidligere, og har derfor tilkalt hjelp.

Ifølge politimennene har han allerede fått forskudd for hele september, men søkte om mer da dette ikke strakk til. Etter forklaringen får Obiora utdelt et skjema der han kan klage på avgjørelsen, og lederen for kontoret gjør det klart at hun nå ikke lenger har tid til å snakke med ham. Hun ber politiet om assistanse til å få ham ut av lokalet.

I Adresseavisen forteller politifolkene med egne ord om hvordan de opplevde pågripelsen av Obiora. De mener de ikke kunne ha gjort mer for å unngå at situasjonen ble voldelig.

– Vi hadde vært tålmodige lenge, og gitt mange flere sjanser enn mange andre har fått, mener politifolkene.

– Først snakket vi med ham, så hentet vi ned lederen for å få forklart avslaget. Da gikk vi over til å kommandere ham til å gå. Men du kommer til et punkt hvor du skjønner at det ikke nytter, sier politimann A.

– Vi var da kommet til et punkt der sinnsstemningen hans var svært opphisset, og han ga inntrykk av å være aggressiv. Da turte vi ikke forlate ham, vi måtte håndtere ham, sier politimann B.

– Når du tar tak i noen og geleider dem ut, vil jeg si at de aller, aller fleste situasjonene løser seg med det. De kan være så store i kjeften som bare det, kauke og rope. Men når du tar tak i dem så løser de aller fleste oppdragene seg på den måten, legger D til.

Da de tok tak i Obioras armer, gjorde han ifølge politifolkene kraftig motstand. Det førte til et basketak. De to som startet pågripelsen av ham avviser at de kunne brukt batong eller pepperspray for å lettere nøytralisere Obiora.

– Vi blokkerte inngangspartiet, og folk inne på kontoret ble skremt av situasjonen. Derfor bestemte vi oss for å ta ham med ut, sier politimann A.

Obiora blir derfor reist opp i stående, men stritter imot i det han blir ført ut på trappa utenfor servicekontoret. På trappa blir Obiora lagt ned på magen i påvente av at det skal komme en større politibil som kan ta ham til politihuset.

Samtidig som Obiora er lagt på magen utenfor kontoret, ankommer patrulje S-25. Klokka er nå 14.05. Politimann C går ut av bilen, mens politimann D kjører videre til politistasjonen for å hente den større politibilen.

Det er politimann C som er den omstridte mannen som også var tidligere anklaget for rasisme. En av de fire politimennene som er mistenkt i pågripelsessaken, har også vært i søkelyset for Sophia Baidoo-saken i 1999.

Politimann C forsøker to ganger å sette Obioras bein i såkalt beinlås. Først ved å legge den ene foten i lås bak den andre og presse fremover. Denne situasjonen er sentral i hendelsesforløpet.

Ingen av politimennene hørte Obiora rope «are you trying to kill me», som flere vitner har hevdet å ha hørt.

Det er politibetjent C som melder til Operasjonssentralen at Obiora har besvimt, og at det er behov for ambulanse.

Les mer i Adresseavisen: Slik pågrep de Obiora