Gilani ble valgt inn i Drammen bystyre for sin tredje periode. Han var ført opp som nummer 27 på listen, men endte opp blant politikere som fikk flest stemmer.
Da Gilani og hans fire år gamle sønn var på Sentralbadet i Drammen siste uke, ble den nye bilen hans kraftig ripet opp flere steder. Og underveis i valgkampen fikk han telefontrusler hjem. -Hvis du ikke trekker deg fra politikken, er det fare på ferde, sa den ene som ringte Gilani og som truet ham, i følge DT.
Andre har ringt Gilanis mor og fortalt at han var omkommet i en bilulykke. I tillegg har han opplevd at folk har gått aktivt ut og sagt at de ikke må stemme på ham. Gilani ble også truet til å holde seg unna enkelte trossamfunn under valgkampen.
Det begynte med at Gilani ble anklaget for å følge folk inn i stemmeavlukker. Høyrepolitiker Terje Menkerud og Gilani var valgfunksjonærer i Øren valgkrets i Drammen. Valgfunksjonær Per Ottar Johansen bekrefter ovenfor NRK at han så Gilani følge folk i stemmeavlukker.
– Menkerud er Høyre-politiker og når han kommer trekkende med dette, forstår jeg det slik at han prøver å slå politisk mynt på denne saken. Menkerud får se å skjerpe seg og holde seg til saken, uttalte Gilani til NTB.
Det er ingenting ulovlig i å følge noen til stemmeavlukkene, men ulovlig å påvirke dem til å stemme på et bestemt parti.
Ap-politikeren var med inn i stemmeavlukket for å hjelpe en psykisk syk mann å finne stemmeseddelen, sier en hjelpepleier til VG. – Gilani var med oss inn i stemmeavlukket for å hjelpe ham finne lista til fylkestingsvalget. Vi ba selv om hjelp, og han stilte opp, sier speisalsykepleier Svein Tore Lidsheim.
– Jeg har vært med mange personer bort til stemmeavlukket, det samme gjorde alle valgfunksjonærene. Men jeg var aldri med inn. Det er en viktig forskjell, sier Gilani til VG Nett.
Valgfusk
I går kom det også frem at flere personer i Drammens rusmiljø skal ha blitt tilbudt 50 kroner for å stemme på Arbeiderpartiet ved høstens lokalvalg. I minst en av stemmesedlene skal det ha vært krysset av en personstemme til Aps Yousuf Gilani. Politikeren nekter for å ha noe med saken å gjøre.
Gilani selv gikk onsdag kveld til politiet og anmeldte tilfeller av stemmekjøp i hans navn. Han har anmeldt to personer og mener det hele dreier seg om en svertekampanje.
– Det kan være mange grunner til at folk vil gjøre det, men først og fremst at åtte av 15 Ap-representanter som ble valgt inn i Drammen, har minoritetsbakgrunn, sa Gilani til VG Nett. Les mer
Syv personer har i politiavhør bekreftet at de fikk penger for å stemme på Arbeiderpartiet i lokalvalget i Drammen.
Foreløpig er ingen siktet eller mistenkt i saken.
Dersom det har foregått kjøp av stemmer i Drammen, kan det i ytterste konsekvens føre til at det må avholdes omvalg der, sa daværende kommunalminister Åslaug Haga (Sp). Samtidig har styret i Drammen Arbeiderparti har vedtatt at medlemmer som eventuelt har stått bak valgfusk, vil bli ekskludert umiddelbart. Det bekrefter påtroppende gruppeleder i det nye bystyret, Hilde Klæboe.
Om Gilani sier ordfører Tore Opdal Hansen:
– Han er valgt inn, uansett. Hva et parti gjør med sine medlemmer rokker ikke ved det.
Tar permisjon
Gilani har selv bedt om permisjon og han kommer ikke til å møte opp på første bystyremøtet i Drammen.
– Selv om jeg har gitt han mine råd, så var det Gilani som selv bragte permisjon og avbud fra bystyremøte på banen, sier lederen av Drammen Arbeiderparti, Torgeir Micaelsen til DT.
I følge VG skal vitner ha sett en slektning av Gilani dele ut penger for stemmer. – Han satt der i bilen med en stor bunke stemmesedler og krysset av for Yousuf Gilani. Han kjenner mange i rusmiljøet, sier VGs kilde, som selv kjøpte stemmer til fordel for Gilani.
Politiet hadde ennå ikke snakket med vitnene selv.
– Om familiemedlemmer står bak, er det meget interessant. Da har vi fått en kobling. Det er en inngang vi kan bruke i den videre etterforskningen, sier stasjonssjef Jan Erik Strøm ved Drammen politistasjon til VG.
Politiet sier til VG at omfanget av stemmejukset er meget begrenset og neppe har påvirket valgresultatet. Etter det politiet kjenner til er rundt 10 personer vervet for femtilapper. Ikke alle stemte på Arbeiderpartiet, selv om de skal ha blitt betalt for å gjøre det.