11 publikasjoner skal dele på ca 17 millioner kroner i pressestøtte. Økningen er på drøye en million kroner til sammen, sammenliknet med i fjor.
– Langt mellom retorikk og handling, uttalte redaktør i Utrop Alfredo Biamont etter at pressestøtten for 2007 var fordelt. Biamont kritiserte Kulturrådet for ikke å ha tatt hensyn til frekvensen av utgivelsen av Utrop og opplagstallet ved fastsettelse av tilskuddet.
Kulturrådet svarte med at midlene i denne posten var knøtteliten, men kulturminister Trond Giske har ikke foretatt noe for å endre på dette.
Lang kamp
– Hån mot det flerkulturelle, sa daværende redaktør Majoran Vivekananthan da det ble kjent i 2005 at Utrop skulle få 200 000 kr i driftstilskudd. “Flerkulturelt hykleri” kalte kronikk – og debattredaktør Knut Olav Åmas.
Åmås skriver igjen i 2006 om samme problemstiling:
“Slik viser budsjettet Trond Giskes svake vilje til å bruke sin makt over kultur- og mediepolitikken til å skape et sterkere integrert Norge.” Les hele saken: Når makt er penger, blir noe borte
Også i 2007, det vil si tredje året på rad, skriver Åmås om samme budsjettpost og utfordringer som nisjeavisene står overfor:
– Mediepolitikken er heller ikke noe hett fokus i budsjettet. Pressestøtten får ingen økning, fordi avisene har god økonomi. Den velstanden gjelder ikke de såkalt meningsbærende nisjeavisene som Morgenbladet, Ny Tid og Dag og Tid, som er sårbare og hele tiden balanserer på den økonomiske knivseggen. Sammen med tidsskriftene får de en ørliten økning; ikke noe sterkt signal om at de er uunnværlige for meningsmangfoldet i Norge. Selv det å doble støtten til de elleve ukeavisene vil ikke koste Giske mer enn en drøy fjerdedel av det Dagsavisen alene mottar årlig, skriver redaktøren.
– Urettferdig fordeling av mangfoldsmidler
Et av målene med Mangfoldsåret 2008 er å stimulere nye og eksisterende miljøer som arbeider med å fremme kulturelt mangfold. I følge St. melding 17 “2008 som markeringsår for kulturelt mangfold” heter det: “Gjennom målrettet arbeid i årene som kommer, skal det kulturpolitisk stimuleres til at aktørene kan utvikle mange ulike tilnærmingsmåter for å utvikle og synliggjøre det kulturelle mangfoldet.”
Men avisen Utrop som jobber med synliggjøring kan ikke forvente noe kulturløft i forbindelse med Mangfoldsåret.
I følge statsbudsjettet som ble fremlagt på fredag er det kun noen utvalgte aktører som får økt driftstilskudd, mens andre er utelatt. Hvilke kriterier som er lagt til grunn for utvelgelsen av aktører står det ikke noe om i statsbudsjettet.
Redaktør i Utrop, Alfredo Biamont mener fordelingen er urettferdig.
– Det er merkelig at Giske har valgt ut noen få aktører mens andre like viktige aktører som jobber for å fremme kulturelt mangfold er utelatt. Dette er urettferdig og urimelig, hevder Biamont.
– De små midlene det er snakk om til disse aktørene er uverdig Mangfoldsåret, avslutter han.