- Fra Sp til Frp - 13.11.2008
- DJ Keti, 44, snurrer balkanmusikk - 02.11.2008
- Framtiden i hvite hender - 20.10.2008
Foto: Henrik Kreilisheim
Lars Gule, som er førsteamanuensis i flerkulturell forståelse ved Høgskolen i Oslo, savner flere måter å tilnærme seg homofili og islamspørsmålet på, enn å true med økonomiske kutt eller å anbefale mer dialog.
– Vi trenger å ta i bruk flere verktøy. Jeg har ikke fasiten på alt. Men jeg foreslår at regjeringen inviterer til en større tverrfaglig konferanse hvor man kan drive «brainstorming» omkring virkemidler, og at man vurderer muligheten for megling og legger til rette for mer dialog på grasrot-nivå, sier Gule til Utrop.
– Hvordan har du tenkt at disse dialogene skal foregå?
– Jeg ser for meg at grasrotdialoger blir arrangert på 5-6 steder i Norge, der opp til 150 mennesker på hvert sted møtes for å diskutere ulike temaer innenfor livssyn. I disse møtene skal vanlige medlemmer I livssynssamfunnene få muligheten til å delta, sier Gule, og påpeker at det er viktig at disse møtene blir systematisk gjennomført over mange år. Gule foreslår også at dialogene blant annet kan organiseres av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.
– Det er viktig å ta opp slike saker. I Koranen står det at homofile skal straffes. I forhold til det, har muslimer i Norge kommet fantastisk langt. Norske muslimer sier at det er forkastelig med homofili, men at det ikke skal skade synderen. Dette er et resultat av dialog, offentlig debatt og press, sier Gule.
Basim Ghozlan, som er forstander i Det islamske forbundet, er positiv til møter der temaet rundt homofili og islam kan diskuteres. Men han mener Gule er for ensidig.
– Debatt er greit, men de må ikke gi inntrykk av at de er for ensidige. For meg virker det som at Gule ønsker å oppnå noe. Ifølge islam er praktisering av homofili forbudt. Jeg ønsker å komme til debatt for å kommunisere og bli forstått, ikke for å bli satt på plass, sier Ghozlan.