- Flink til å bruke fastlegen - 09.02.2009
- Innvandrere oftere til legevakten - 27.01.2009
- Rørt over støtten - 10.12.2008
–Dette er en trist situasjon for hele min familie, sier Arulnesan Nadaraja, onkel til den avdøde til Utrop.
Foto: Goeun Bae
Vil se sønnen
Familien i Norge har ikke sett faren til gutten siden han og moren kom til Norge for snart 10 år siden. De hadde håpet å få faren hit for å se sønnen sin en siste gang
– Vi synes det er ille å få et slik avslag med tanke på bakgrunnen for søknaden. Faren har ingen planer om å bli værende i Norge. Han er en bonde og har sin virksomhet og sine forpliktelser på Sri Lanka. Det er ingen grunn for ham å bli igjen. Han hadde bare lyst til å se sønnen sin en siste gang, forteller Nadaraja.
Ble ikke kontaktet
Nadaraja, som har bodd i Norge i 21 år, forstår ikke hvorfor ingen på ambassade tok kontakt med ham for å høre om hans livssituasjon i Norge før de avslo søknaden.
– Jeg ble ikke kontaktet i det hele tatt. Jeg har jobbet hele tiden jeg har vært i Norge og jeg er ikke kriminell heller, så hvorfor var det ingen som spurte meg om min livssituasjon her? undrer Nadaraja.
Innenfor regelverket
På nettsidene til Utlendingsdirektoratet (UDI) kan man lese at: «Utlendingsmyndighetene kan likevel innvilge søknader dersom det foreligger tilstrekkelig tungveiende velferdshensyn». Et av de hensynene er alvorlig sykdom eller død i nærmeste familie. Det er et krav at den som kommer til landet har penger til oppholdet, eller bor hos noen som har tilstrekkelige midler.
UDI sier på telefon til Utrop at de kommenterer ikke enkeltsaker.
Unødvendig strengt
–Det virker fatalt og unødvendig strengt med avslag ved slike alvorlige hendelser, sier generalsekretær i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Morten Tjessem.