- Flink til å bruke fastlegen - 09.02.2009
- Innvandrere oftere til legevakten - 27.01.2009
- Rørt over støtten - 10.12.2008
Lokalene som Reaktorskolen bruker til kurs ligger sentralt i Oslo. Sammen med NAV Tiltak Oslo/Akershus driver skolen kurset der Kosar Yacub er en av lederne.
Utrops utsendte ankommer midt i en pause og det første vi legger merke til er noen damer som står ved komfyren og lager lunsj. Det lukter himmelsk. Andre sitter og prater og ler og koser seg med et overdådig fruktfat. På veggen henger en plakat som oppfordrer til å spise sunt.
Fokus på kompetanse
– På disse kursene setter vi fokus på hvilken kompetanse disse kvinnene har fra hjemlandene sine og ser hvordan de kan brukes i norsk arbeidsliv, sier Yacub. Hun har selv deltatt på kurs som hjelper kvinner til å komme seg ut i arbeidslivet.
Yacub har selv opplevd å være uten jobb når det hun ønsket mest var å finne en. Sammen med andre la hun forslaget om kurset frem for Reaktorskolen og det ble godt mottatt.
Gulmira Jolmaganbetova sammen med noen av de andre kursdeltagere som alle håper å finne seg jobb snart.
Like ønsker
På senteret er kvinnene enstemmige om at et slikt opplegg er nyttig. Dagen er lagt opp som en vanlig arbeidsdag, hvor de blant annet lærer hvordan det er å være ute i arbeid.
– Jeg håper å fortsette med ortopedi som jeg hadde begynt på i hjemlandet, sier Gulmira Jolmaganbetova, der hun sitter og jobber med dagens oppgaver med å søke og finne forskjellige bedrifter på Internett.
Nytt konsept
Anne Aavatsmark, rådgiver på NAV Tiltak forteller at det er ikke lett å få slike prosjekter på beina og de fleste sliter i begynnelsen. – Nye konsepter er alltid litt vanskelig å selge, men vi begynner å se økt interesse for dette, sier Aavatsmark.
– Vi har alle motivasjonen og vilje til å komme oss ut i arbeidslivet, men hindringer som språk, mangel på erfaring og fagbrev er noe vi sliter med for å kunne komme oss videre, fordi målet er å finne en jobb, repliserer en av kursdeltakerne. Flere nikker og er enige.
Hindringer
Yacub mener hindringer som innvandrerkvinner møter når de skal ut i arbeid ligger delvis hos arbeidsgiveren. – De fleste arbeidsgivere er usikre på om disse kvinnene klarer den jobben de blir satt til. De glemmer at kvinnene har kompetanse fra sine land. Eksempler på tidligere kompetanse kan variere fra lærer, regnskapfører og mange andre som kan brukes. Hijabbruk skal ikke hindre noen i å prøve seg, sier hun.
Hun viser til egen erfaring da hun under praksis ble satt til forefallende men nødvendig arbeid, som ingen andre følte de hadde tid til.
Andre hindringer ligger hos kvinner selv. En del mener de ikke har noe å bidra med på det norske arbeidsmarkedet. Andre vet rett og slett ikke hvordan man skal ta i bruk den kompetanse de har med seg til Norge.
– Hvilke tiltak tror dere trengs for å bedre kvinners situasjonen i dag?
Yacub er bestemt i sitt svar: – En bedre forståelse og åpenhet fra arbeidsgiverne og at man klarer å se alle på lik linje, uansett bakgrunn.