Nytt senter vil bistå innvandrere

Anthoni T. Backe
Latest posts by Anthoni T. Backe (see all)

Markeringen foregikk i kjente former: Med mange menn i dress, festkledde kvinner og ballonger og blomster. Det var også bevertning. Og en snor å klippe over. Selvsagt.

Utrop tok en prat med lederen for innvandrerrådet, Akhenaton de Leon, i anledning dagen.

– Vår målsetning er å motbevise historien om Babels tårn. Å ha mange språk under ett tak medfører ikke kaos – men det er snarere en nødvendighet at folk samles, sier de Leon til Utrop.

– Her skal vi trekke på hverandres energi. I fellesskap skal vi gi råd og utveksle erfaring, ikke bare for å assistere mennesker med minoritetsbakgrunn, men også offentlige instanser som for eksempel politiet og barnevernet. Vi har 270 kvadratmeter å boltre oss på. Her skal alle kunne booke rom til møter, miniseminar og andre ting. Via websiden kan man se når lokalene er ledig, og all bruk er gratis. Det eneste man betaler for er rengjøring.

Taper kampen
– Det er dessverre et faktum at innvandrerorganisasjoner taper kampen om statlige overføringer. Innvandrerrådet skal være med på å kartlegge hvorfor dette skjer – og hva som kan gjøres for å endre dette. Lobbyvirksomhet er et stikkord, å ha en oppdatert oversikt og strategi likedan, sier de Leon: Vi har også tenkt å bistå organisasjoner og andre med blant annet søknadskriving.

Fornuftig bruk
Utrop snakket også med Osmund Kaldheim, som er direktør i IMDI: 
– Jeg tør ikke uttale meg om hvorvidt innvandrerorganisasjoner får mer eller mindre penger enn andre organisasjoner, men vår oppgave er å fordele midlene som bevilges fra det offentlige raskt og rettferdig. Det er også viktig å påse at midlene brukes fornuftig og at de faktisk går til formålene de er påtenkt slik at regjeringen kan benytte denne dokumentasjonen i forbindelse med fremtidige bevilgninger.

– Når det er sagt har regjeringen nettopp tatt et initiativ til å evaluere den offentlige støtten til innvandrerorganisasjonene fordi organisasjonene ønsker å få dette på dagsorden.

Mange utfordringer
Per idag mottar ikke Innvandrerrådets senter midler til drift, men rådet har selv spyttet i for å virkeliggjøre senteret.

– Innvandrerrådet står overfor mange utfordringer. Skole-dropouts er en av dem, likedan at stadig flere med utenlandsk bakgrunn blir narkomane, sier de Leon.

– Vi ser for eksempel for oss at jusstudenter skal kunne benytte lokalene til å gi råd i spørsmål knyttet til etnisitet. Det er også ønskelig å få inn en lege eller sykepleier en gang i uken på senteret: Det er med andre ord viktig at terskelen for å oppsøke hjelp og få råd her skal oppleves lavt.

– Men også vi er avhengig av økonomisk støtte. Både prosjektbasert og driftsmessig. Vi må i størst mulig grad gjøre oss kjent som en verdifull aktør i samfunnet – både blant innvandrere så vel som byråkrater og politikere, avslutter de Leon.