Sultestreiket i 31 dager

Thu Strande
Latest posts by Thu Strande (see all)

– Jeg frykter at de kan dø. De to eldste irakerne er spesielt dårlige. Den eldste som er 50 har blitt sendt til sykehuset en gang, sier Nina Johansen, som har blitt nektet adgang til ventemottaket fordi UDI mener hun er for aktiv.

Ydmykende
Johansen har lenge engasjert seg i saken, og har fått stor tillit hos irakerne.

– Jeg mener at jeg har et moralsk ansvar, og jeg vil ikke ha slike tilstander. UDI og ventemottaket har vært veldig arrogante. De ydmyker dem, og jeg skjønner ikke at det går an å behandle folk på en så nedverdigende måte, sier Johansen til Utrop.

– Jeg støtter dem, men jeg støtter ikke at de sulter seg til døde, sier den oppgitte politikeren.

Aziz, Abbas og Arash sier til Utrop at de har sultestreiket i 31 dager. Lederen i ventemottaket tviler imidlterid på at sultestreiken er reell.

Splitter dem
Ifølge Johansen har helsetjenesten prøvd å dytte ansvaret over på den yngste sultestreikeren.

– Den yngste er skremt, for han har blitt fortalt at han kan ødelegge nyrene og hjertet når han sultestreiker. Helsetjenesten prøver å dytte ansvaret på ham. På den måten prøver de å splitte de tre som sultestreiker, sier Johansen.

Har rutiner
UDI skriver til Utrop at sammen med mottaksledelsen og helsekontoret for asylsøkere i Bærum kommune, har de laget rutiner for å håndtere situasjonen.

– Det har i over ti dager vært døgnvakt ved mottaket som sikrer tilsyn av de tre 24 timer i døgnet. Beboerne tilses av helsepersonell hver tredje time. Både lege og annet helsepersonell har gjentatte ganger opplyst hvilke fare de utsetter seg for ved å nekte å ta imot næring og hjelp, sier Åsmund Eide til Utrop.

Eide er kommunikasjonsrådgiver i UDI og forteller at lederen i ventemottaket, Harald Nesset stiller seg tvilende til at de sultestreiker.

– De er i overraskende god form, sier Eide.

Nekter hjelp
UDI skriver også at Inger Schanche, som er tjenesteleder ved helsekontoret, sikrer en god faglig oppfølging.

– De tre har foreløpig nektet å ta i mot hjelp. Det får vi ikke gjort noe med, sier Schanche i mailen fra UDI.

– Ikke ønsket i Iran
Den yngste av de tre sultestreikerne, Arash Asghari, kom til Norge som 17-åring og er foreldreløs.

– Jeg har ingen familie i hjemlandet Iran. Jeg har en lillebror i Nederland, men jeg vet ikke hvordan det går med han, fordi jeg ikke har fått kontakt med ham, sier Asghari til Utrop.

– Jeg ønsker å kunne leve i et demokratisk land. Norge vil ikke ha meg, og Iran vil heller ikke ha meg når jeg ikke vil dra dit. Jeg er ikke registrert i noe system. Jeg er ulovlig i Norge, og er ikke ønsket noen steder, sier den unge sultestreikeren.