– Vi har et etisk ansvar

Sist helg holdt organisasjonen Global Migrants for Climate Action sin andre årlige konferanse siden stiftelsen. Ting har skjedd og utviklet seg siden oppstarten i 2007, men bakgrunnssituasjonen, klimaendringsproblemene og målet om å oppnå klimarettferdighet er den samme.

Ewah Eleri, som er direktør i for International Centre for Energy, Environment & Development, var en av de inviterte. Nigerianeren har siden 1993 forsket på klimaendringsfenomenet, og mener det vil være viktig å kunne ta et tak mot fattigdom og skape økonomisk vekst.

– Klimaendring vil bli en del av utviklingspolitikken. Av den grunn bør vi i Afrika og andre steder i verden som er i en utviklingsfase satse på energireform og investering i rene investeringskilder.

Eleri er svært positiv i forhold til arbeidet som gjøres i regi av Global Migrants.

– Ikke bare synes jeg det er viktig å skape allianser på regionalt nivå blant våre afrikanske naboer, vi er samtidig også nødt til å beholde et godt forhold til organisasjoner i Vesten, påpeker han.

Etisk og juridisk rett
Fremste talsmann for GMCA, og lokalpolitiker Elvis Chi Nwosu, har et klart budskap i forhold til å handle for at kommende generasjoner skal få nytte av jordens goder.

– Vi har en etisk og juridisk rett til å gjøre noe med problemet, sier Nwosu.

Organisasjoner må være sitt ansvar bevisst og få både administrasjoner i rike land, samt ressurssterke i u-landene til å sette ned forbruket, mente flere av de som var tilstede. Bedre fordeling vil være et godt bolverk mot klimaendringens konsekvenser, f. eks massiv fattigdom og flukt til land hvor klima- og matsikkerhetshetssituasjonen er bedre.

– Vekst og miljøfokus er mulig å få til samtidig, særlig når det er snakk om økonomisk vekst hvor man har kontrollerte offentlige rammer i forhold til faktorer som blant annet korrupsjon, er Ewah Eleris forslag.

USA viktig i kampen for miljøet
Energireformen må uansett gjennomføres i Afrika, var et budskapene. Gjennom fornybar energi og enkel elektrisitetbygging for alle vil man unngå et kostbart og ressurskrevende prosess som har vært foreslått tidligere, nemlig bruk av kjernekraftsenergi.

Eleri var også tydelig når det gjaldt USAs rolle, særlig som internasjonal stormakt og hva landet utifra sin stilling kunne gjøre for klimakampen.

– USA er og blir viktig. Til tross for Bush-administrasjonens tette bånd til forurensende industrier ser vi at styringsorganer på delstatsnivå gjør et veldig bra arbeide og satset knallhardt på å gjennomføre en gjennomført god klima- og miljøpolitikk.