Skoleelevene synes det var fint å kunne tjene noen ekstra kroner på en midlertidig jobb. Oppdraget varte bare noen uker, men lønna var ålreit og det var kjærkomne penger for dem.
Fritidsparken hadde akutt behov for noen som kunne vaske gulvene og flisene før anlegget åpner. De reiste bort til Voksenopplæringen og spurte om det var noen som kunne jobbe for dem et par uker. De fikk med seg 30 elever fra Voksenopplæringen som alle satte i gang med jobben.
Alle 30 elever samlet i hallen ved fritidsparken, og der ble det plukket ut hvem de skulle beholde og hvem de ikke hadde bruk for. Halvparten av skoleelevene fikk beskjed om at de ikke lenger hadde jobb. Fem av dem ble derimot tatt tilbake, og ISS hentet fem nye fra et annet innvandrermiljø, i følge Tønsberg Arbeiderblad.
Manglet kontrakt
– De hadde ikke skriftlig arbeidskontrakt, noe alle arbeidstakere har krav på fra første dag selv om det er en midlertidig deltidsjobb, sier Arne Hagen, nestleder i LO Grenland.
– Avdelingslederen i ISS gikk rundt i hallen og sa fra til hver enkelt hvem som fikk sparken. Det var en kollektiv oppsigelse i full offentlighet, sier Hagen.
Han mener måten de ble muntlig avskjediget på bryter klart med norsk lov på flere punkter.
– I tillegg hadde de ikke skriftlig arbeidskontrakt. Den ble laget etterpå, og ble sendt hjem til dem etter at de var oppsagt, ifølge Hagen.
Han sier lønna på 150 kroner timen var grei. Men han reagerer sterkt på måten de er blitt behandlet på. For flere av dem er dette det første møtet med norsk arbeidsliv.
– Jeg vil ikke at det første møtet med norsk arbeidsliv for innvandrere skal være på denne måten. Det skal være ryddige forhold, og alle skal vises med respekt, sier Hagen.
Behandlet ufint
Christelle Bitshilwalwa (19) forteller at hun ble snakket til på en ufin måte.
– Jeg har jobbet flere andre steder, som Sommarland i Bø. Både der og de andre stedene har det vært mye bedre forhold enn på Fritidsparken, sier Zaki Gasemi til Tønsberg Arbeiderblad.