Øker inntektskravet for familiegjenforening

Mens det ikke blir stilt noe krav til de som gifter seg i Norge, må en som henter en ektefelle fra land utenfor EØS, ha jobb, bolig og tjene minst 215 000 kr i året.

Men statistikk over familigjenforente fra de sist årene viser et annet bilde. I følge tall fra  Statistisk Sentralbyrå (SSB) kom de fleste av ektefellene (57 %) gjennom ekteskap med personer uten innvandrerbakgrunn. Det var også flest menn som hentet ektefeller. De største gruppene som kom som ektefeller i hele perioden 1991-2004, var kvinner med bakgrunn fra Thailand, Russland og Filippinene. Disse gruppene stod alene for 43 prosent av ektefellene som innvandret til menn uten innvandrerbakgrunn.

Kun 3 prosent etterkommere av innvandrere hentet ektefelle fra land uten for EØS. Og i aldersgruppen 18-21 år var det kun 6 prosent som var gift ved inngangen til 2005.

Vil skremme bort asylsøkere…
– De som blir innvilget oppholdstillatelse ved familieinnvandring skal være selvforsørget og ikke trenge støtte fra det offentlige, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) til Dagsavisen.

Inntektskravet er ment å motvike tvangsekteskap og redusere antallet asylsøkere ved å gi signal om deres framtidige muligheter til å få familien hit, og dermed ha innvirkning på søkerens valg av land.

Strømmen av asylsøkere har blitt såpass stor de siste årene at flere europeiske land konkurrerer for å framstå som minst mulig attraktive for mennesker i nød. Les mer

…men flesteparten som søker asyl er reelle asylsøkere
Over dobbelt så mange har søkt asyl i år sammenliknet med samme periode i 2007. Foreløpige prognoser viser at 12 000 asylsøkere vil komme til Norge i 2008.

– Antall asylsøkere øker blant alle de største søkergruppene. Det er ikke én bestemt situasjon eller konflikt som kan forklare økningen. Det er ingen tegn til at dette er en forbigående situasjon, og vi forbereder oss derfor på at de høye ankomstene av asylsøkere vil vare en tid fremover, sa avdelingsdirektør Hanne Jendal i UDI da tallene ble lagt fram tidligere i år.

Da daværende inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen talte på Flyktningekonferansen i Bergen sa han at i motsetning til tidliere da det kom et større antall “grunnløse asylsøkere” er det flere reelle asylsøkere som nå kommer til Norge.