Da det ble registrert et økende antall enslige mindreårige asylsøkere i Norge på begynnelsen av 2000-tallet, var det mange som antok at dette også ville føre til en betydelig innvandring av foreldre.
Blant enslige mindreårige som ble bosatt i perioden 1996-2005, er det kun 4 prosent som i ettertid har fått foreldre til Norge.
Bare i seks tilfeller er barnet gjenforent med far alene. 28 enslige mindreårige asylsøkere har begge foreldrene i Norge.
Ved søknad om familiegjenforening er det viktig på hvilket grunnlag den enslige mindreårige har fått opphold i Norge. Blant alle enslige mindreårige som ble bosatt i perioden 1996-2005, er det 13 prosent som har fått asyl, hvorav de fleste er kommet som overføringsflyktninger. Dette er enslige mindreårige som er på flukt fra for eksempel krig, borgerkrig eller menneskerettighetsovergrep.
Enslige mindreårige som har fått opphold på et slikt grunnlag, ville fått opphold uansett alder og har rett til familiegjenforening med foreldre og søsken under 18 år som bor sammen med foreldrene, og ikke har stiftet egen familie. Dersom foreldrene er blitt oppsporet, er det altså sannsynlig at disse gjenforenes med barnet ved at de kommer til Norge. Likevel viser tall at andelen som får familie til Norge blant alle enslige mindreårige med asyl i Norge, er lav. I underkant av 10 prosent av disse er blitt gjenforent med foreldrene.