Et av kommunens argumenter er at også HiVe bekrefter at universiteter og høyskoler kan godta annen dokumentasjon enn «Bergenstesten» i norsk høyere nivåMorsmålslæreren har jobbet i ungdomsskolene i Sandefjord i seks år – og får skryt av arbeidsgiveren. Fra sitt hjemland har hun høyere universitetsutdanning i realfag, og kommunen mener hun har både tilstrekkelige og dokumenterte kunnskaper i engelsk og norsk til å kunne ta en toårig utdanning i praktisk pedagogikk ved Høgskolen i Vestfold. Etter en slik utdanning vil hun kunne undervise i sine spesialfag, i tillegg til å være morsmålslærer. Nylig fikk kvinnen også 50.000 kroner i stipend fra Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (Nafo) ved Høgskolen i Oslo, nettopp for å gjennomføre dette studiet.
Men dette er ikke godt nok for Høgskolen i Vestfold (HiVe), som ikke vil gi henne plass. Begrunnelsen er at hun ikke har gjennomført den såkalte «Bergenstesten» i norsk. Testen avholdes to ganger i året, og neste prøve er i oktober. Da har imidlertid studiet allerede startet, skriver Sandefjord Blad.
Konsulent Bjørn Stensrud i skoleseksjonen bekrefter saken overfor Sandefjords Blad.
– Vi har foreslått at hun kan begynne på studiet, ta testen i oktober, og så avgi plassen dersom hun ikke består. Men dette blir avvist, sier Stensrud til Sandefjord Blad.
Han legger ikke skjul på at han reagerer sterkt på avslaget. Han og kommunen mener kvinnen har mer enn gode nok forutsetninger for å gjennomføre studiet. Derfor har de også klaget på avslaget til klagenemnda ved HiVe.
Opptaksleder Gry Hansen ved Høgskolen i Vestfold kan ikke på grunn av personvern kommentere denne saken spesielt, men sier på generelt grunnlag at de ikke har mulighet til å gi skoleplass før «Bergenstesten» er avlagt og bestått.
Hun sier derimot at denne testen ikke alene avgjør opptak. Blant annet er det et hovedkrav at alle søkere, uavhengig av morsmål, å kunne dokumentere minst 14 uketimer norsk på videre- gående nivå.
– Det kan også dokumenteres på andre måter, men da skal det være bred erfaring med norsk som arbeidsspråk. Det er ikke tilstrekkelig å ha jobbet i et norskspråklig miljø, sier Hansen.