- En svunnen tid - 01.10.2008
- Staten er blendahvit - 19.09.2008
- IMDi milevidt foran UDI - 18.09.2008
NRK kunne tidligere i uken melde at Høyres partileder Erna Solberg anklager den rødgrønne regjeringen for å være utydelige i sin innvandringspolitikk. Det mener hun er betegnende for regjeringens fremstilling av den norske asylpolitikken overfor det internasjonale samfunnet.
– De som har behov for beskyttelse, skal få beskyttelse. De som ikke har det, må man sørge for at ikke tror de kan reise hit og bli, og så få opphold til slutt, sier Solberg til VG.
Som kommunalminister iverksatte Solberg en rekke tiltak for å begrense strømmen av asylsøkere til Norge.
Frp luker i programmet
Frp på sin side jobber med et utkast til et nytt partiprogram hvor de gir opp flere av sine omstridte standpunkter i innvandringspolitikken. Spørsmålet er om dette åpner dørene for et tettere samarbeid med Høyre og muligheten for regjeringsposisjon etter neste års stortingsvalg.
Høyres innvandringspolitiske talsmann, Bent Høie, uttaler til Aftenposten at det er gledelig å endelig se Frp modererer seg på innvandringspolitikk, men han understreker at det fortsatt er stor avstand mellom de to partiene på dette området.
Frp har gått bort fra følgende tre programpunkter, som de tidligere har stått alene om:
- Omfanget av bosetting kan bli avgjort ved folkeavstemninger i den enkelte kommune.
- Asylsøknaden må fremmes for norske utenlandsstasjoner.
- Man må ha hatt lovlig opphold i Norge i minst fem år for å kunne søke om familiegjenforening.
Amundsen uenig
Forslaget om endringene i Frps partiprogram har vekket stor misnøye hos partiets innvandringspolitiske talsmann, Per Willy Amundsen.
– Det som nå foreslås blir for lite på et område som er viktig for Frp. Programmet må bli mer utfyllende og gi en klarere prioritering. Jeg etterlyser spesielt mer om familiegjenforening. Her må tilknytningskravet opprettholdes, sier Per Willy Amundsen, ifølge ANB.
Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) vil det trolig komme mer enn dobbelt så mange asylsøkere til Norge i år som i fjor, noe som kan gjøre innvandringspolitikk til en viktig sak både før og under neste års valgkamp.