- Flink til å bruke fastlegen - 09.02.2009
- Innvandrere oftere til legevakten - 27.01.2009
- Rørt over støtten - 10.12.2008
Norske tall viser at innvandrere er generelt sykere og har langt dårligere utbytte av behandlingen enn etniske norske.
Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel er bekymret over funnene.
– Jeg er bekymret for at vi ikke når ut til innvandrerkvinner og at vi fanger dem opp altfor sent, slik at de ender opp med en skjebne som kunne vært unngått, sier Ryel til Dagsavisen. Videre tror hun at holdning til alvorlig sykdom og kreft er tabubelagt i innvandrermiljøer.
1.oktober starter Kreftforeningen sin årlige Rosa sløyfe-aksjon som skal gi økt kunnskap om brystkreft, og samle inn penger til forskning og behandling.
I den britiske undersøkelsen kom det fram at innvandrerkvinner har dobbelt så stor risiko for å dø som de andre kvinnene. Minoritetskvinnene hadde en snittalder på 46 år da de fikk kreft, mens alderen for majoriteten lå på 67 år.
Avdelingsoverlege Ellen Schlichting ved brystkirurgisk avdeling på Ullevål sykehus mener forklaringen på slike funn handler trolig både om generisk disposisjon, kosthold og livsstil når man bosetter seg i et annet land. Dessuten mener hun det er et stort behov for informasjon blant disse kvinnene.
For første gang i år sender Kreftregisteret ut informasjon til bydelsoverlege og fastlege i håp om å nå innvandrerkvinner.
– Erfaringen ved våre screening-enheter viser at innvandrerkvinner sjeldnere møter til undersøkelse enn andre kvinner, derfor må vi forsøke å nå dem tidligere via nye kanaler, sier Berit Damtjernhaug, overlege og ansvarlig for det nasjonale mammografiprogrammet til Dagsavisen.