- Innvandrer på hyttetur - 31.07.2013
- På tide å møtes på midten - 09.05.2011
- En rettferdig asylpolitikk - 17.01.2011
InnvaDiab er et samarbeidsprosjekt mellom Universitet i Oslo og Bydel Søndre Nordstrand. Prosjektet er rettet mot kvinner med pakistansk bakgrunn som er utsatt for diabetes 2, noe som igjen henger sammen med økning i levestandarden. Kvinner i denne gruppen er mer utsatt for sykdommen. Prosjektet har blitt godt mottatt av pakistanske kvinner. Nå ønsker man et lignende prosjektet for pakistanske menn.
Direkte rekruttering
Prosjektkoordinator Monica Morris forteller Utrop at det var en utfordring å rekruttere pakistanske kvinner til dette prosjektet.
– Jeg bor på Holmlia, og gikk bort til kvinner med pakistansk bakgrunn og spurte om de ville delta i prosjektet, sier hun.
Til slutt klarte hun å samle over 200 kvinner til forskningsprosjektet InnvaDiab. Kvinnene ble delt i to grupper. Den ene gruppen fikk informasjon om diabetes. De fikk informasjon om kosthold og aktivitet, mens den andre gruppen fikk ingen informasjon. Etter seks måneder tok de nye blodprøver som viste at de kvinnene som fikk informasjon om diabetes og kosthold, hadde lavere blodsukker enn den andre gruppen.
Morris er en av de syv som står bak forskningsprosjektet.
Stolt leder
Grete Nossum, avdelingssjef for helse-og omsorg avdeling i bydel Søndre Nordstrand er veldig fornøyd med prisen.
– Nå blir prosjektet implementert i andre bydeler, sier hun stolt.
De to andre prosjektene som var nominert for folkehelseprisen er Grunerløkka seniorsenter og Sogn Videregående Skole. Prisen gis en ideell frivillig eller kommunal virksomhet som har gjort en spesiell innsats innenfor ett eller flere av innsatsområdene i Folkehelseplanen for Oslo 2005-2008. Vinneren får 50.000 kroner og et diplom.