– Tar sterk avstand fra vold i oppdragelsen

Det er den tidligere lederen for Somalisk Ungdom, Mohammed Osman Yusuf som har kommet med det kontroversielle utspillet.

Han mener at barna fortjener ris for eksempel når de bruker stygge ord. Yusuf mener også at barn ikke tar skade av å bli slått. Yusuf mener at i flere land, også i Somalia, er det å slå barn helt grunnleggende for at barna skal forstå hva de ikke skal gjøre. Han sier at mange innvandrere opplever at det nærmest blir umulig å oppdra barna når det første de hører når de kommer til Norge er at det ikke er lov å slå barna.

Nestleder i Innvandrernes landsorganisasjon (INLO) Ana Isabel López Taylor tar sterk avstand fra holdningene til Yusuf.

– Norge har et velutbygd velferdssystem, gode lovverk, mange dyktige fagfolk og en befolkning som har hjerte for barn og unge. Det er derfor uforståelig at antall barn som lever med vold, overgrep og omsorgssvikt uten å få tilstrekkelig beskyttelse og hjelp er så stor. Derfor må informasjon og arbeid for å endre holdninger intensiveres, både blant samfunnsborgere generelt og fagfolk i alle deler av hjelpe- og rettsapparatet spesielt, sier hun til Utrop.

Også leder for Somalisk nettverk Bashe Musse reagerer med sjokk og vantro når han hører om Yusufs uttalelser om barneoppdragelse.

– Jeg er veldig skuffet og sjokkert. Det er greit at det er ytringsfrihet i Norge, men her legitimerer en som har veiledet barn og ungdom, mishandling av barn. Det er noe som er helt uakseptabelt, sier Musse til VG Nett.

I dag skriver Dagsavisen at regjeringen vil endre lovverket for å gjøre slutt på all klapsing av barn.

– Det må være klinkende klart at barn har det samme rettsvernet som voksne i Norge. Og foreldre skal vite at de ikke har noen refselsesrett. Like lite som du kan klapse en voksen kan du klapse til et barn, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet.

Barneombud Reidar Hjermann sier at problemet er omfattende.

– Vold i oppdragelsen er et mønster og inngår som en naturlig del av barneoppdragelsen, sier Hjermann, som mener at samfunnet ikke har vært flink nok til å lære innvandrere om barneoppdragelse, sier han til NRK