Fraråder østeuropeere å starte enkeltmannsforetak

Som enkeltmannsforetak mister man rettigheter man ellers ville hatt i Norge som arbeidstager.

– Det vil si at de får ikke sykemelding penger hvis de blir syke, sier hun til Utrop. 

Østeuropeiske arbeidere blir noen ganger tvunget til å registrere seg som enkeltmannsforetak.

De syv polske arbeidere som var rammet av branntragedien i Drammen på søndag, er registrert som enkeltmannforetak, og jobbet for et privat firma.

Firma kan ikke stilles til ansvar hverken for boforhold eller brannen, siden dette ikke var en arbeidsulykke.

– Men man kan jo lure på hvorfor det jobbet stykker som enkeltmannforetak hos samme firma, sier Waliszewska.

Brutal virkelighet

Nå håper hun at både de omkomne og skadete mennene har forsikring i hjemlandet sitt, slik at familie og pårørende får erstatning.

Walsizewska forteller videre om den brutale realiteten om livet til østeuropeiske arbeidere, som hun mener blir grovt utnyttet av useriøse arbeidsgivere.

Mange jobber overtid uten å få betalt for det. Overtid betyr også at mange rekker ikke å gjøre ting som vanlige folk gjør, for eksempel, å gå på postkontoret. Noen sjekker til og med posten til arbeiderne, sier hun.

Uverdige boforhold

De siste tre årene har arbeidstilsynet gitt 547 pålegg til arbeidsgiverne. 69 pålegg er på grunn av dårlige boforhold.. I flere tilfeller har arbeidstilsynet anmeldt arbeidsgiveren til politiet ved innkvartering.

Både Økokrim og Arbeidstilsynet melder om dårlige og uverdige boforhold til polske arbeidere.

Etter branntragedien i Drammen søndag stilles det nå spørsmål om boforholdene for utenlandske arbeidere. Både fordi det bodde langt flere personer i huset enn det utleieren var klar over, og fordi antallet regnes for å være svært høyt med tanke på boligens størrelse. Bare fire personer var registrert i brannboligen hvor fem polske arbeidere er bekreftet omkommet og to fortsatt er savnet.