Protesterer mot srilankisk avtalenekt

Nå varsler Norsk Tamilsk Forum en markering mot Sri Lankas beslutning om å ikke signere Oslo-konvensjonen. Avtalen forbyr produksjon, lagring og bruk av denne typen ammunisjon, som er kjent for å skade og drepe sivile i lang tid etter den er blitt brukt. Bistandsminister Erik Solheim skal lede signeringen. Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre skal også delta under seremonien.

Oslos norsk-tamiler holder i dag en markering mot Sri Lankas bestemmelse om å ikke signere protokollen. Sri Lanka er nemlig et av flere land nekter å signere avtalen, og fortsatt bruke klasevåpen mot sivile i en krigssituasjon, det siste ifølge tamilnet.net. Landet har ikke deltatt i Oslo-prosessen, verken i Wellington- eller Dublinkonferansene og vil heller ikke være tilstede under onsdagens signering i Oslo.

Bare noen få dager før avtalen skal endelig ratifiseres i Oslo Rådhus angrep landets luftvåpen (SLAF) et tilfluktssted for internt fordrevne tamilske flyktninger i Vanni i nord. 3 sivile ble drept, og flere hardt skadd. 29 midlertidige hytter for internt fordrevne flyktninger skal ha blitt ødelagt, ifølge nyhetsrapporter fra området.


Over og ut for klasebomben i 107 land, men ikke på Sri Lanka (foto: Wikimedia Commons).

Norge må presse hardere

Bydelspolitiker i Oslo, Sumathi Wijeyaraj, er ytterst bekymret for at avtalen ikke vil kunne regulere krigshandlingene i hjemlandet. Wijeyraj mener en eventuell signering ikke er i Sri Lankas myndigheter sin interesse.

– Hvorfor vil de ikke signere? Fordi de alltid har kriget mot oss, og vil fortsette i fremtiden, faktisk i større omfang, sier hun.

Wijeyaraj tenker spesielt på forsvarsløse og ubevæpnede flyktningers situasjon, spesielt kvinner og barn, og mener Norge gjennom sin årelange fredsmeglerrolle i landet har et soleklart større ansvar enn andre vestlige og europeiske land.

– Har Norge gjort en god nok jobb de siste årene?

– Nei. Selv om jeg vet Norge skal opptre som en nøytral konfliktpart, så skal man også ivareta humanitære hensyn. Jeg føler norske forhandlere ikke har tatt ansvar når det gjelder sivile ofres situasjon og burde hatt en hardere linje overfor den aggressive parten i konflikten, altså Sri Lankas regjering.

Flest mulig bør signere

Utrop har også snakket med informasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp, Ivar Christiansen.

Han mener at det moralske hensynet vil veie tungt også for land som ikke signerer.

– Vi i Norsk Folkhjelp er opptatt at flest mulig skal signere klasebombekonvensjonen. For det er slik at jo flere som signerer, jo større kraft får avtalen. Land som ikke har signert avtalen vil få det moralsk vanskeligere å forholde seg til resten av det internasjonale samfunnet dersom de bruker klasevåpen.

– Tror du Sri Lanka vil fortsette å bruke klasevåpen?

– Vi vet ikke om Sri Lanka bruker klasevåpen, men hvis de gjør det, tar vi sterk avstand fra det. 

 Det gode selskap: Landene som ikke har undertegnet klasevåpenkonvensjonen vil føle et sterkt moralsk press fra det internasjonale samfunnet, sier informasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp, Ivar Christiansen. FOTO: privat

Trekker seg ut av Sri Lanka
Norsk Folkehjelp trekker seg ut av Sri Lanka etter en langvarig konflikt med landets myndigheter. – Vi har gitt opp, sier generalsekretær Petter Eide.

Han mener at organisasjonen er blitt svartmalt og trakassert av landets myndigheter på grunn av krigen.

I tillegg til å drive minerydding har Norsk Folkehjelp vært engasjert i husbygging. Alt mineutstyr blir nå trukket ut, mens det tar noe lengre tid å avslutte byggeprosjektene.

Ifølge generalsekretæren har Norsk Folkehjelps ansatte hatt svært vanskelige arbeidsforhold. Blant annet er to sjåfører, begge tamiler, blitt arrestert. De har nå sittet fengslet i snart et år, anklaget for terrorisme. Eide mener beskyldningene er grunnløse, og at arrestasjonene er ren trakassering.