Innvandrerkvinner deltar aktivt i samfunnet

Det er mange kvinner med innvandrerbakgrunn som har kapret plass i landets kommunestyrer ved sist valg. Også i lokalpolitikken er innvandrerkvinner mye mer likestilt enn resten av befolkningen, skriver Dagsavisen.

Mens kvinnene utgjør hele 46 prosent av innvandrerrepresentantene i kommunestyrene, er andelen kvinner kun 38 prosent blant alle kommunestyrerepresentantene. I Drammen var det flest i landet hvor det ble valgt inn 12 ikke-vestlige representanter i bystyret i 2007.

Bedre enn menn

Ifølge rapporten «Innvandrere og kommunestyrevalget 2007» fra Statistisk sentralbyrå (SSB) stemmer innvandrerkvinnene i snitt oftere ved valg enn innvandrermenn. Rådgiver Vebjørn Aalandslid i SSB påpeker at det er store forskjeller mellom de ulike innvandrergruppene, men mener funnene er interessante.

  • – Dette stemmer dårlig med bildet av den undertrykte innvandrerkvinnen som ofte framstilles, sier han.
  • Og det er ikke bare i lokalpolitikken minoritetskvinnene skiller seg positivt ut. Kvinner med innvandrerbakgrunn eier nesten like ofte som norske kvinner sin egen bedrift, de fullfører oftere videregående skole enn innvandrergutter, tar oftere høyere utdanning sammenlignet med hele resten av befolkningen og de deltar på og består langt oftere norskkurs enn innvandrermenn.
  • Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås mener dette tydelig viser hvor store ressurser som finnes blant innvandrerkvinnene i Norge.

    – Disse tallene gir en sårt tiltrengt nyansering av bildet som ofte skapes av undertrykte innvandrerkvinner som lever på siden av det norske samfunnet. Fakta viser at det finnes mange ressurssterke kvinner som deltar aktivt i samfunnet, sier hun.