- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Vokterrådet i Iran, bestående av religiøse ledere som overvåker og godkjenner landets politiske ledere, er klare til å telle stemmene fra presidentvalget på nytt, skriver VG.
Omtellingen skal skje i alle valgkretser, og kommer som følge av opposisjonskandidaten Hossein Mousavis sine anklager om valgjuks. Opptøyer brøt ut både i hovedstaden Teheran og andre steder i landet etter at sittende president Mahmoud Ahmadinejad ble utropt til valgvinner med over
62 prosent av stemmene.
Ungdomsopprør
Leder i Buskerud Innvandrerråd, Bijan Garakhani (bildet), som selv flyktet til Norge fra Iran, følger spent med på utviklingen. Han mener situasjonen er trist, men også bærer vitne om håp for fremtiden.
– Opprøret handler om vanlige iraneres, og særlig ungdommens krav om mer ytringsfrihet, selvbestemmelse og demokrati, sier han til utrop.no
Iran er en ung nasjon, ifølge Garakhani. 60% av befolkningen er under 30 år, høyt utdannet og svært misfornøyd med tingenes tilstand.
– Kandidater som ønsker å komme inn som et frisk pust og virkelig gjøre en god jobb blir ikke engang vurdert av Vokterrådet. Kombinasjonen av stor arbeidsledighet og en sterk begrensning av sivile og politiske rettigheter gjør at de unge ikke lenger kjøper regimets budskap.
Vil du si at det har vært bevisst valgjuks fra Vokterrådets og de konservatives side?
– Jeg tror ikke det. Jeg vil heller si problemet ligger i at det ikke finnes noe reell demokrati i landet. Rådet har jeg uansett ingen tiltro til.
Uthalingstaktikk
NRK-journalist Arezo Naghavian har vært febrilsk i kontakt med folk i hjemlandet, og kan melde om en svært anspent situasjon. Selv er hun meget skeptisk til en stemmeomtelling.
– Opposisjonskandidaten Mousavi har selv sagt at han ikke vil godta annet enn et omvalg. For meg er tiltaket fra Vokterrådet ikke annet enn ren taktikk, hvor de skal gjøre behandlingstiden så langdryg som mulig, slik at det skal gagne dem selv og de andre konservative kreftene i landet, sier Naghavian til utrop.no.