Fargeløs friidrett

Utrops medarbeidere ble invitert til selveste storevenementet for friidretts-Norge, som arrangeres hver første helg i juli. Men først skulle vi mingle oss sammen med verdenseliten under det sedvanlige jordbærpartyet. En tradisjon som startet på 60-tallet, da daværende leder for Bislett-lekene, Arne Haukvik, bestemte seg for å invitere utøvere fra fjernt og nært hjem til seg selv for å by på erkenorske jordbær og vise utøverne Oslos mest gjestfrie side.

 
Foto : Claudio Castello
Jaysuma Ndure (til venstre) og Golden League-rival Asafa Powell fra Jamaica var bygd opp til å bli storduellen på mennenes sprintdistanser. Kariberen tok foreløpig første stikk under svært ustabile værforhold på Bislett Stadion. Foto: Claudio Castello.

Flaggbærer og barriérebryter
Jaysuma Saidy Ndure er et av norsk idretts mest talentfulle utøvere som har flerkulturell bakgrunn. Oppvokst i Gambia, men med norsk far, kom han til landet som 18-åring. 100-og 200-meters sprinteren sier til Utrop at det å bære Norges flagg under åpningsseremonien i Athen var et stolt øyeblikk i karrieren.

– Jeg er jo tross alt både gambier og nordmann, sa han til utrop.no.

Høsten 2007 slo Ndure Geir Moens elleve år gamle rekord i 200-meter og ble første nordmann overhodet til løpe under 20-sekunderstiden. Ndure sa han var for ung til å huske Moen, men har stor respekt for den tidligere rekordholderen, som herjet stort i hjemlig og internasjonal sammenheng på 90-tallet.

– Han må jo ha vært god for at tiden skulle holdt seg så lenge, uttalte Ndure.

Bryr seg ikke om opphav

Friidretts-Norge har lenge hatt som policy å inkludere folk med opprinnelse fra afrikanske land og andre nasjoner. Blant annet har hekkeløperen Christina Vukicevic foreldre som kom til Norge fra det tidligere Jugoslavia.

Hvorfor lykkes friidretten i å integrere folk som har såpass forskjellige bakgrunn?

– Jeg tror det har å gjøre med at friidrett, og i det hele tatt idrett, satser fargeløst. Man velger heller å konsentrere seg på hva man som enkeltperson kan bidra med og hvor godt man kan prestere enn å tenke for mye på hudfarge, religion, opprinnelsesland og lignende.