- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Etter å ha vært inne til både sesjon en og to var Wai Solhaug klar for førstegangstjenesten. Han kom inn på rekruttskolen på Madla ved Stavanger, melder Lofotposten.
To måneder senere ble han tildelt en stilling han hadde drømt om: Flyoperasjonssoldat i Bodø. Wai Solhaug så for seg en fremtid som flygeleder, men gleden ble kortvarig.
– Stillingen krever en god sikkerhetsklarering. Søknaden ble sendt på Madla, men da jeg kom til Bodø var den fremdeles ikke kommet, forteller Wai Solhaug, som er født og oppvokst i Norge.
Handler om sikkerhet
En stund senere mottok Wai Solhaug et brev hvor Forsvarets Sikkerhetsavdeling (FSA) spør utdypende om hans far, Yee Wai Cheung, som opprinnelig er fra Hong Kong i Kina.
«Etter en helhetsvurdering har FSA kommet frem til at det for din del samlet sett foreligger en tilknytning til Kina, herunder Hong Kong, som tilsier at du ikke er sikkerhetsmessig skikket med tanke på å inneha en sikkerhetsklarering» heter det i brevet fra FSA.
Ifølge NRK har Forsvarets Sikkerhetsavdeling (FSA) de tre siste årene behandlet omtrentlig 3400 saker hvor hovedpersonen har tilknytning til en annen stat.
– På generelt grunnlag kan jeg si at vi prøver å unngå at personer som ellers er helt utmerkede blir utsatt for press fra andre lands myndigheter. Slike situasjoner er beklagelig for de det gjelder, men hensynet til landets sikkerhet går foran individuelle ønsker, sier første nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Michael Tetzschner, til NRK.
Kan ikke anses som diskriminerende
Seniorrådgiver Carl Fredrik Riise sier til NRK at så lenge prosessen er god, så kan ikke Forsvarets vurderinger bli kalt diskriminering.
– Vi er først og fremst opptatt av at det tas individuelle vurderinger for hver sak. Ellers kan det oppstå uheldige situasjoner. Så lenge prosessen er god og de tar gode vurderinger, så er det ikke opp til oss å kritisere sikkerhetsmyndighetene unødvendig.
Tilbake i Bodø skal Alex ta flyet tilbake til Svolvær. Nå skal han finne ut hva han skal gjøre videre med livet. Han håper at saken hans kan føre til positive endringer i fremtiden.
– Jeg har bare blitt behandlet bra i Forsvaret, men akkurat her mener jeg at FSA har tatt feil. Håpet er at de forbedrer systemet sitt, sånn at ikke flere må gå gjennom det samme som meg, sier han til NRK.