Vil vise unge at selvstendighet er mulig

Starter selvhjelpsgruppe for muslimer

Nytt liv: Abida Akthar (36) skilte seg og brått med familien. Muslimske foreldre må innse at unge i dag vil ta egne valg, mener hun
Hun ble tvangsgiftet som 18-åring og måtte slutte på skolen. Etter seks år skilte hun seg. Abida Akhtar (36) ville gå sin egen vei.
Souhaila Bougrine
Latest posts by Souhaila Bougrine (see all)

 

– I min fars øyne var ære viktigere enn meg, sier Akhtar rolig. Hun ser ned før hun fortsetter: – Ære, respekt og høy utdannelse er det de aller fleste trakter etter i det pakistanske miljøet.

Da hun brøt ut av ekteskapet som 24-åring, måtte hun samtidig bryte båndene til det pakistanske miljøet i Oslo. Abida startet et nytt liv med sine tre barn og måtte begynne å ta egne avgjørelser.

– Da jeg var i det pakistanske miljøet, følte jeg at jeg levde i noe som ikke var riktig for meg. Etter at jeg brøt ut av miljøet, måtte jeg bygge et helt nytt nettverk, fordi hele nettverket jeg hadde fra før hadde sitt utgangspunkt hos mine foreldre.

På Holmlia havner barn med flerkulturell bakgrunn ofte på skråplanet. De aller fleste kommer fra strenge, religiøse familier.

36-åringen forteller at det pakistanske miljøet er veldig sammensveiset. Hun ble utstøtt av familien sin, og sto helt alene uten støtte fra eller kontakt med familien sin.

Moderne muslimer
Fra egen erfaring med hvor tøft det har vært å bryte ut av miljøet, kom ideen med å hjelpe andre i samme situasjon.

– Det pakistanske miljøet er tøft å bryte ut av. Det er mange som vil komme seg ut av den onde sirkelen, og ta styringen i eget liv. Der kommer selvhjelpsgruppen inn.

Med hjelp fra Link Oslo, som er et senter for selvhjelp og mestring har Abida startet ”Moderne muslimer”, en selvhjelpsgruppe som tar avstand fra tvangsekteskap, omskjæring av kvinner og undertrykkelse. De står for frihet og positive tanker rundt islam.

– Det var en veldig tøff periode for meg da jeg brøt ut av det pakistanske miljøet. Jeg følte meg helt alene siden jeg ikke fikk noen støtte av mine egne. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, men det var verdt det. Derfor vil jeg at andre skal kunne få den sjansen jeg fikk.

I Moderne muslimer kan medlemmene snakke om det de har gått gjennom. Alle som har blitt utsatt for overgrep eller utstøtt fra familien, er velkomne til gruppen, men Akhtar forklarer at det er vanskelig å få folk til å ta skrittet helt ut.

– Jeg vet om mange som gjerne vil være med i gruppen, men mange tør ikke. De er redde for at familien skal finne ut av det.

– Islam som ikke er bra
Akhtar mener at strenge familier som praktiserer islam på en annerledes, men gal måte har sterk negativ påvirkning på sine barn.

– Jeg bor på Holmlia. Der ser jeg barn med flerkulturell bakgrunn som havner hos barnevernet eller kommer i kontakt med politiet. Og de aller fleste barna kommer fra strenge, religiøse familier.

Videre forklarer hun at foreldrene må kunne forstå at deres barn kommer til å ta en annerledes vei enn den de tok da de var yngre.

– Foreldrene må ta ansvar. De må være klar over at deres barn kommer til å ønske å ta egne valg og gjøre det som faller dem inn. Da er det viktig at foreldrene støtter dem i det de vil gjøre og viser forståelse.

Akhtar har selv to gutter og en datter. Det eldste barnet er 18 år gammelt.

Navn: Abida Akhtar
Alder: 36 år.
Opprinnelse/fødested: Pakistan, Bechavar.
Yrke: Student
Aktuell med: Selvhjelpsgruppe for muslimer
Gode sider: Kjærlig som person, har egen vilje, politisk og samfunnsengasjert, sympatisk og ser positivt på livet
Dårlige sider: Altfor snill og godtar for mye