- Forbud mot hijab er et angrep på individets frihet

– Islamofobi minner om jødeforfølgelsene

 
Foto: Jessica Allande
– Det eneste som forener Europa i dag er islamofobi, sier Tariq Ali, verdenskjent pakistansk-britisk skribent, forfatter, historiker og politisk aktivist.

Tariq Ali var på norgesbesøk for å holde et foredrag på Litteraturhuset den 3. mars. Tema for foredraget var “The perils of islamophobia” [“Farene ved islamofobi”, red. anm.].

Til en fullsatt sal på Litteraturhuset sa Tariq Ali at den økende islamofobien både i media og i samfunnet generelt
kan sammenlignes med jødeforfølgelsen i mellomkrigstiden.

Han mener at islamofobien begynte å vokse da innvandringen til Norge startet.

Islamofobi er økende i Europa. Måten muslimer blir forfuglt på samme måten som jødene ble i før krigs tiden, mener Tariq Ali som holdte et foredrag om dette tema ved Literatturhuset.

For muslimer lønner det seg å kaste sten og ytre seg ekstremt hvis de ønsker spalteplass i avisen.

– Menneskene som kom fra arabiske land eller Sørøst-Asia var mennesker som en gang var en del av den vestlige, oppegående verden, før de ble dyttet ut av den, forteller Ali.

– Den vestlige verden er redd muslimer skal overta Europa, men hvor kommer den frykten fra, spurte han retorisk. Dette kommer aldri til å skje, ifølge han.

Hijabdebatten

Lovforbudet mot hijab mener han er like illiberalt som et påbud. Det er individet som skal velge om det vil bruke eller ikke bruke hijab. Det er ulike grunner til at folk går med hijab, og tvang er ikke nødvendigvis årsaken.

Islamofobi lik jødeforføges?: Illustrasjonsbilde
Foto : Flicr.com

– Når det liberale norske samfunn vil forby bruken av hijab, vil reaksjonen være at flere vil ta den i bruk, sier Ali.

Skaut på hodet er en tradisjon som skriver seg fra tiden før islam. I Koranen står det at du skal kle deg med verdighet, det er ikke presisert noen steder at hodeplagget er en sentral del av religionen.

Hvordan bekjempe fobien

Tariq Ali sier at det er mulig å bekjempe den økende islamofobien. Han viser til de radikale reformene gjennomført av Hugo Chávez og Evo Morales i Venezuela og Bolivia. Begge presidentene har fått til endringer i sine land for å bekjempe fattigdom og andre sosiale problemer på grasrotnivå.

– Grasrota må stå imot og reagere aktivt sammen. Både muslimer og ikke-muslimer må stå sammen og starte bevegelser slik som Chávez og Morales har gjort i Latin-Amerika. Å mobilisere folk til et felles mål er en måte å bekjempe islamofobien på, sier Ali.

Minner om jødene
Ali fortalte videre at da jødene begynte sin innvandring til Europa, ble grunnlaget lagt for den tradisjonelle antisemittismen på det kristne kontinentet. Jødene hadde annerledes klær, andre matvaner og andre skikker.

– Fordommer og fiendtlighet mot den “andre” som ikke hører til flertallet er årsaken, slik begynte det med jøder også, sier Ali.

Sterk islamofobi
Kari Partapouli, leder for Antirasistisk senter, mener at Norge er rammet av sterk islamofobi.

– Mye som blir sagt om muslimer i dag ligner på det som ble sagt om jøder før i tiden, sier Partapouli.

Argumentet om at islam er en farlig religion, skaper et farlig klima, ifølge henne.

– Europa er i en fredelig, velstående periode, det er rart at vi føler behovet for å finne en fiende når det ikke er en reell trussel, sier hun.

Partapouli reagerer på at politikere som bruker politisk ideologi for å begrense muslimenes religionsfrihet. Eksempler på det er forbudet mot bygging av minareter i Sveits og lovforslag om hijabforbud i Danmark, mener Partapouli.

– Det jeg er interessert i, er kvinnen som bruker hijab og om hennes
rettigheter blir oppfylt. Kvinnene fortjener at samfunnet respekterer deres rett til å ta egne
valg, sier hun.

Spalteplass for ekstremister

Partapouli mener pressen er ekstremt dårlig på selvkritikk. Nylig kom Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) med en rapport om medieskapt fremmedfrykt. Rapporten viser at muslimer og somaliere
får mye negativ oppmerksomhet i media. Ifølge undersøkelser fra IMDi er
det disse gruppene som opplever mest diskriminering, og befolkningen er
mest skeptisk til dem.

– For muslimer lønner det seg å kaste sten og ytre seg ekstremt hvis de ønsker spalteplass i avisen. Noen medier fremstiller muslimer veldig skjevt og usaklig. Dette er muslimhets, sier hun

Hun mener journalister må anstrenge seg og være flinke til å følge opp. Når unge muslimer arrangerer dialogmøter og inviterer journalister, dukker de ikke opp.

Hun mener muslimer utsettes for god gammeldags rasisme.

Kan ikke sammenlignes

Men ikke alle er enige at islamofobi minner om jødeforfølgelse. Stian Abrahamsen studerer faget Fred og konflikt ved Bjørknes høyskole. Han mener det blir feil å trekke
sammenligninger med hetsing og skjev mediedekning med antisemittismen.

– Jødene hadde kun lov å bosette seg på steder staten bestemte. Det er ikke på langt nær så ille for muslimene i dag som det var for
jødene tidligere. Under andre verdenskrig var det enighet om at jødene var en lavtstående, det er det ikke om
muslimer i dag, sier Abrahamsen.