Overdramatiserende og lite opptatt av nyanser

Homoimperialisme i vestlige medier

Ubalanse: Haneen Maikey er lei av at vestlige medier hyller Israel på bekostning av Palestina i homospørsmål. Ved siden av henne sitter Victor Mukasa fra foreningen Seksuelle minoriteter i Uganda
Foto: Mariof 2010
Vestlige medier får kritikk for homodekningen i Midtøsten. En palestinsk homoorganisasjon kritiserer vestlige medier for å presentere Israel som liberalt og homovennlig, mens Palestina fremstilles som et mørkt og homofobt samfunn.

 

Haneen Maikey er talsperson for en organisasjon for homofile, lesbiske, bifile og transkjønnede palestinere. Hun var en av flere foredragsholdere da Skeivt forum, Skeiv seminarrekke,
Skeiv ungdom og LLH arrangerte konferanse om kjønn og seksualitet i et
tverrkulturelt perspektiv i Oslo.

Haneen Maikey er lei medieoppslag som i reneste Hollywood-stil glorifiserer Israel som et land som tar imot lidende palestinske homoer.

– Vestlige og israelske medier bedriver homoimperialisme, hevder hun, og viser til avisoverskrifter om at  palestinske homoer flykter til Israel, fordi de ønsker seg bort fra en homofob kultur.

Kjønn og seksualitet i et tverrkulturelt perspektiv var temaet da norske homoorganisasjoner inviterte til konferanse i Oslo. Illustrasjonsbilde
Foto : Flicr.com

Det gis inntrykk av at palestinske homoer lider mer som følge av homofobi enn den israelske okkupasjonen.

Okkupasjonen verst
– Det gis inntrykk av at palestinske homoer lider mer som følge av homofobien i Palestina enn den israelske okkupasjonen, sier Haneen Maikey, som mener at for de fleste skeive palestinere oppleves okkupasjonen som det verste.

Hun innrømmer at det palestinske samfunnet har sine utfordringer når det gjelder synet på de gruppene hun representerer, men ser ingen grunn til å romantisere Israel på bekostning av Palestina.

Selv har hun bodd begge steder. Haneen Maikey understreker at målet med kritikken ikke er å drive propaganda mot Israel, men å vise spenningen hun og andre lever i.

Feil kropp

I verden i dag er likekjønnet sex forbudt i rundt 80 land. Flere av landene som har kriminalisert homofili ligger i Afrika. Burundi er det siste afrikanske landet som har innført et slikt forbud.

– Religiøs fanatisme har gjort livene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i disse landene svært vanskelig, sier Victor Mukasa, som hadde tatt turen til Oslo i forbindelse med konferansen om kjønn og seksualitet.

Han ble født som jente i Uganda og trodde først han var lesbisk siden han i tenårene forelsket seg i jenter. Etter hvert innså Victor at han var født i feil kropp og lever i dag som mann.

Ny lov
I hjemlandet ble han voldtatt og seksuelt misbrukt på grunn av sin annerledeshet, og i 2006 flyttet han til Sør-Afrika for å slippe unna overgrepene i hjemlandet.

Som leder for Seksuelle minoriteter Uganda (SMUG) jobber Victor med å samle støtte mot lovforslaget som vil medføre dødsstraff eller fengsel på livstid for homoseksuelle handlinger.

Myndighetene i hjemlandet ønsker også å gjøre det straffbart å avstå fra å politianmelde homofile. Medier som publiserer homovennlig stoff risikerer å bli stengt.

Ble ikke hetero
Peterson Toscano fortalte på konferansen om hvordan han som homofil katolikk i USA brukte 17 år og 30.000 dollar på å bli heterofil.

– Jeg ønsket å bli normal i samfunnets øyne, fortalte Toscano, som har italienske røtter.

I 17 år var han en del av USAs «ex-gay movement», som er en organisasjon som tar sikte på konvertere homofile til å bli heterofile.

– De prøvde å rette meg opp slik at jeg kunne bli en representant for dem, sa Toscano, som betegner den amerikanske ex-homo bevegelsen som USAs nye store eksportvare.

Selv ble han aldri noen vellykket representant for bevegelsen. Etter mange år godtok han til slutt at han var homofil. I dag reiser Peterson Toscano rundt som teaterartist med forestillinger som viser noe av det han har vært gjennom.