- Nettverk av “moralpoliti” på Grønland - 01.04.2010
- Dagbladet- redaktør kritisk til aksjonen - 19.02.2010
Medienes oppslag om moralpolitiet har skapt store debatter blant muslimer og ikke- muslimer i Norge. Aftenposten avslørte tidligere i år om den strenge moralkontrollen på Grønland.
Utrop har vært i kontakt med flere medlemmer av et nettverk som hevder å være Grønlands moralpoliti.
– Dette er en muslimsk bydel, og det ligger i våre intresser å oprettholde denne moralen. Desverre ser vi at Oslo er i moralsk forfall, sier talspersonen i gruppen Utrop har vært i kontakt med.
De ønsker ikke å stå fram med navn, men vil forsikre om sin tilstedeværelse.
Sammen med to andre valfarter de Grønlands gater på jakt etter det de beskriver som “usømmelig” atferd. Som oftest på kveldstid.
Hva er usømmelig atferd?
– Det er handlinger som står i strid med Koranens ord, sier han.
– Hva slags handlinger er det snakk om?
– Det kan være alt fra å gå med klær som viser for mye hud, spise under Ramadan, da de fleste mulimer faster, eller bruke rusmiddler, sier mannen med bakgrunn fra Irak.
Talspersonen mener at til tross for at media har vært kritisk til moralkontrollen, så har de opplevd støtte fra det muslimske miljøet. Han innrømmer likevel at gruppen er liten, og består av 5-6 stykker.
– Har ikke fulgt med i debatten
Venstrepolitiker Abid Raja mener disse personer har ikke fått med seg den store debatten i norske medier om moralpoliti på Grønland.
– Slike handlinger er moralsk nedverdigende og det er beklagelig at dette finnes, sier han.
– Avskyelige handlinger
Raja får støtte av FrPs innvandringspolitiske talsmann, Per–Willy Amundsen. Han mener at slike handlinger som ufyselige og avskyelige.
– Dette handler om tanker som helt avleggs i forhold til det norske demokratiet, sier han.
Han reagerer spesielt på talspersonens uttrykk over moralsk forfall i Oslo.
– Hvis slike mennesker mener at Norge er i moralsk forfall kan de finne seg et annet sted å bo. De kan gjerne flytte til land som Saudia Arabia eller Aghanistan, men jeg tror ikke de ville trives så godt som de gjør i Norge, mener han.
Kjenner til nettverket
Politioverbetjent Gunnar Stølen ved Grønland politistasjon innrømmer å ha kjennskap til nettverket. Han vil imdlertid ikke gå inn på detaljer rundt nettverket.
– Vi er klar over at de finnes og etterforsker saken basert på annmeldelser, sier han.