- Innvandrer på hyttetur - 31.07.2013
- På tide å møtes på midten - 09.05.2011
- En rettferdig asylpolitikk - 17.01.2011
Leder i SVs etniske likestillingsutvalg og sentralstyremedlem, Gülay Kutal, vil ikke lenger se på at uskyldige må lide for Utlendingsnemndas (UNE) feil og mangler.
Hun mener det finnes nok av saker å ta av om man vil rette kritikk mot Utlendingsnemnda.
Fathia saken ikke den eneste
– Fathia-saken er bare toppen av isfjellet, sier Kutal, og henviser til den somaliske kvinnen som ble sendt til å bo på gata i Italia med et lite barn, mens hun var midt i en rehabilitering etter å ha blitt utsatt for grove gruppevoldtekter.
– Advokatforeningen har gjort et grundig arbeid med å dokumentere UNEs mangler. UNE har tapt over halvparten av alle sakene Advokatforeningen har prøvd i retten. Det er et klart tegn på at rettsikkerheten er for dårlig, sier Kutal.
Frp-støtte
Kutal har lagt merke til at SV har fått uventet støtte fra Frp i ønsket om å legge ned UNE. Hun sier likevel at der stopper også all enighet.
– Frp skjønner ikke hva dette handler om. De ønsker å gå tilbake til det gamle systemet der Justisdepartementet var ankeinstans, og det fungerte enda dårligere enn Utlendingsnemnda gjør i dag, sier Kutal.
Hun mener Frps forslag ville ført til enda flere Fathia-saker.
– Det virker ikke som om Frp egentlig synes dette er et problem, når det systemet de vil ha bare er mer av det samme, sier Kutal, og legger til at norsk flyktningpolitikk er best når den styres av tydelige lover og regler, med et rom for humanitære unntak.
Trenger en flyktningdomstol
Sverige hadde tidligere det samme systemet som Norge med Utlendingsnemnd. På grunn av de samme problemene man har sett i Norge, innførte svenskene en flyktningdomstol i stedet. Ved å få ankebehandlingen inn i en spesialdomstol har Sverige styrket rettssikkerheten betraktelig.
– Vi vet hva problemet er, og vi kjenner til en løsning som fungerer. Da bør vi ikke vente med å ta konsekvensen av det, avslutter Kutal.