- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Utdelingen skjer i regi av Plan International Norge på FNs internasjonale jentedag 11. oktober.
Jenteprisen deles ut til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter, enten i Norge eller ute i verden.
– Jenteprisen har blitt en viktig pris for å løfte frem dem som utgjør en forskjell for jenters rettigheter og jenters situasjon. På FNs jentedag skal vi hedre en verdig prisvinner og samtidig gi honnør til alle som gjør en ekstra innsats for at jenter skal være trygge og frie, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge, via en pressemelding.
Gir mer motivasjon
Laial driver organisasjonen NOK, som hun startet i 2017. NOK jobber målrettet mot minoritetskvinner som er utsatt for negativ sosial kontroll og vold i nære relasjoner. Laial jobber særlig med å informere kvinner om deres rettigheter i Norge, spesiellt de kvinnene som ikke kan det norske språket så godt enda, og bistår med informasjon om det norske helse- og rettssystemet.
– Dette er det tredje året jeg blir nominert, og det gir meg bare mer energi og motivasjon til å fortsette å drive det jeg brenner mest for, sier Ayoub til Plan Norge.
Andre former for kroppspress
Laial drømmer om en verden uten tvangsekteskap, tvungen omskjæring, eller å måtte leve etter andres krav og regler. Hun har blant annet hatt en aktiv stemme i debatten om hijab-bruk, og snakket mye om retten til å bestemme selv hvordan man ser ut og er.
– I år kommer det et stort seminar som heter “Annerledes kroppspress”. Denne skal ta for seg kroppspresset minoritetskvinner opplever i form av bleking av hud, kle seg anstendig, være jomfru til ekteskap, operasjonspresset av feks nese og lignende tematikker. Alt dette for å få seg en mann når man vokser. Dette er type kroppspress vi i Norge ikke hører så mye om, men som preger hverdagen til minoritetskvinner hver eneste dag, sier Laial til Plan Norge.
Tidligere vinnere av Jenteprisen:
– 2018: Mia Landsem, «Datadetektiv» som kjemper mot ulovlig deling av private bilder
på nett.
– 2017: JURK, Juridisk rådgivning for kvinner.
– 2016: Andrea Voll Voldum, sto frem med sin personlige historie i Hemsedal-saken.
– 2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper.
– 2014: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer.