Norsk-afrikanere skeptiske til Eias IQ-framstilling

Har afrikanere lavere IQ enn andre?:Mandags episode av "Hjernevask" på NRK har fått flere til å se rødt
Foto: Flickr.com
Sam Ahamba, leder i Afrikan Youth in Norway, refser programleder Harald Eia for manglende bruk av kilder med afrikansk bakgrunn under gårdsdagens episode av NRK serie "Hjernevask".

Gårdsdagens episode av  “Hjernevask”, har også fått kritikk av antrasistiske organisasjoner i Norge. Under programmet i går ble det diskutert om det finnes grupper av mennesker som er genetisk mer intelligente enn andre grupper. Ifølge forskere Eia snakket med, gjorde svarte det dårligere i IQ-tester enn for eksempel hvite og asiater. Trond Thorbjørnsen, leder i SOS-rasisme er blant de som har kommet med sterkest kritikk av Eias framstilling.

– Harald Eia sprer rasisme når han viser til at mørkhudede skal være dummere enn andre. Det kan fort feste seg hos folk, og som vi vet er det skumle tradisjoner for slik tankegang, sier Thorbjørnsen til db.no

Savner kilder med afrikansk bakgrunn
Ledere for afrikanske organisasjoner Utrop har snakket med er også kritiske til programmets framstilling av afrikanere. En av dem er Sam Ahamba i Afrikan Youth in Norway. Ahamba applauderer programmet for å ta opp et slikt tema, men mener Eia kunne gjort en bedre jobb i denne saken. Spesielt savner Ahamba synspunkter fra afrikanere og afroamerikanere.

– Han snakket for eksempel ikke med en eneste afrikaner om IQ-testene – siden han først var i Amerika, kunne han valgt mellom titalls svarte intellektuelle organisasjoner med andre meninger enn de som ble presentert i programmet, sier han.

Utdanning og levesett viktig
På programmet påpekte den britiske professoren Richard Lynn at det var rasemessige forskjeller i IQ-verdier. Lynn forklarte at IQ -erdiene blir lavere desto lenger sør man reiser og at det var en sammenheng mellom genetikk og IQ-verdier. Dette tilbakeviser Ahamba på det sterkeste. Han mener utdanning og levesett har mye å si.

– San-folket i Kalahari-ørkenen skorer for eksempel lavest i IQ sammen med aboriginere i Australia. Dette
må sees i sammenheng med miljøet de befinner seg i. Rent historisk vet
vi for eksempel at aboriginere i Australia har blitt utestengt fra
utdanningsinstitusjoner av hvite australiere i lang tid, sier han.

En av professorene uttaler seg også at San-Folket ikke ville være istand til å kunne kjøre bil og mestre en hverdag med mye teknikk på grunn av deres lave IQ.

– Hadde for eksempel
Eia blitt plassert hos San-folket ville også han ha blitt sett på som dum i den forstand at han ikke hadde
mestret deres hverdag og vært helt ubrukelig på mange måter i henhold
til deres levestil. San-folket kan kanskje ikke operere en stekeovn i
Oslo, men Eia kan heller ikke finne vann og mat i ørkenen.

Professor i hjerneforskning, Joel Glover mener IQ-tester ikke tester direkte evner slik som musikalitet eller muntlig språkbruk.
– Slik vi lever i vesten idag med datamaskiner, og teknologi som gir oss mange inntrykk på kort tid kan man tenke seg at våre livserfaringer er bedre tilpasset IQ-tester og derved gir en viss økning av IQ-verdiene i forhold til forrige generasjonener, sier han.

– Å knytte IQ til genetikk er rimelig å anta til en viss grad. Alle som jobber med hjernen vet at både gener og miljø har mye å si. Intelligens er med overveiende sannsynlighet en samhandling av begge faktorene. I prinsippet vil sammenligninger gjort på riktige premisser kunne separere disse fra hverandre.