- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Rajmohan, som er sønnesønn til den indiske frihetsforkjemperen Mahatma Gandhi, har gjennom sitt politiske og ideelle engasjement i løpet av mange år arbeidet for å bedre forholdet det sterkt betente forholdet mellom India og Pakistan. Han besøkte Oslo i perioden 7-12. april som et ledd i hans verdensturné for fred og forsoning.
Misliker utviklingen
Gandhi beskriver forholdet mellom begge landene som “en kald krig med flere utbrudd underveis siden 1947”, og er sterkt bekymret for utviklingen i kjølvannet av 9/11 og krigen mot terror. En internasjonal utvikling som av begge parter har blitt misbrukt til å vise muskler og beskytte særegne interesser i konfliktområder som Kashmir og Afghanistan, mener han.
– Vi ser særlig at en slik situasjon både underbygger ekstreme grupper, særlig på pakistansk side. Like skremmende er det å se at mange indiske politikere ikke er ansvar bevisst når det gjelder å bygge et fredeligere forhold til Pakistan.
Kashmir og Afghanistan nøkkelen til forsoning?
Gandhi påpeker i sterk grad at ærlig dialog, både mellom India og Pakistan, og mellom disse to og andre internasjonale og regionale stormakter er veien å gå.
– Kashmir har tidligere vært fokuset for konfrontasjon. Nå har Afghanistan til en viss grad overtatt samme rolle. Samtidig kan innrømmelser fra begge sider og større satsing på fredsbevaring i disse to områdene være starten på en konsensuslinje.
På spørsmålet om han så for seg en utvikling hvor indere og pakistanere samarbeidet og ledet an i arbeidet med å gjenopprette varig fred i Afghanistan svarte Gandhi,
– Jeg mener alle relevante parter i regionen skal delta aktivt i den prosessen. Ikke bare India, Pakistan, og deres vestlige allierte. Også land som Russland, Kina og Iran, i tillegg til alle politiske krefter i Afghanistan må sees på som relevante. Fredsbygging i en såpass urolig verdensdel bør helst ikke utelate noen av partene.