Etikkrådet advarte mot selskapet allerede i 2006

Oppfordrer Norges Bank til å selge sin andel

Vandana Shiva på Litteraturhuset i Oslo
Foto: Souhaila Bougrine
Norge har investert 2,8 milliarder kroner i selskapet Monsanto, som er anklaget for barnearbeid og miljøskadelig virksomhet. Økofeministen Vandana Shiva reagerer kraftig: – Norge står på feil side.
Tekst og foto Souhaila Bougrine
Latest posts by Tekst og foto Souhaila Bougrine (see all)

 

Mandag 31. mai kom verdenskjente indiske Vandana Shiva
til Oslo for å vise sin motstand mot oljefondets omstridte investeringer
i Monsanto.
Shiva er en indisk fysiker, økolog og aktivist. Hun har i mange år
kjempet mot genmodifisert mat, og jobbet for et økologisk og etisk
forsvarlig landbruk.

Selskapet er verdensledende i industriell utvikling, bruk av genmodifiserte organismer (GMO) og patenter på planteliv. Monsanto har blitt anklaget for uetisk virksomhet. Norge eier 1,1 prosent av selskapet.

– Vi vil rette et kritisk søkelys mot investeringen i Monsanto, sier Andrew McMillion, som er en av grunnleggere av Socrith Lab. Det er en tenketank bestående av fire personer som ønsker å sette fokus på politiske og sosiale spørsmål som har globale ringvirkninger, for eksempel miljøødeleggelser.

Det er sjokkerende at Norge fortsatt er inne i dette selskapet.

Norges Bank og Finansdepartementet oppfordres av Socrith Lab og Dr. Shiva til å selge sin andel i selskapet.

Samfunnsfiende
Shiva karakteriserer Monsanto som den største samfunnsfienden i India og har aksjonert kraftig over hele verden for å avsløre forretningsstrategiene til selskapet. Hun er mest opptatt av rollen som Monsanto har hatt i utformingen av World Trade Organizations TRIPS-avtalen (Trade Related Intellectual Property Rights) .

– TRIPS gir Monsanto enerett til å selge GMO-frø som de har patentert. Det er ikke en gang tillatt for bøndene å spare frø og plante dem igjen neste sesong, noe som alltid har vært en tradisjon, sier McMillion.

TRIPS har har hatt negativ påvirkning på Shivas hjemland India, mener hun. Hun har vist hvordan disse lovene åpnet det indiske markedet for Monsanto som siden har økt salget av GMO-frø, og plantevernmiddelet Roundup i store mengder.

– Dette ville ikke ha skjedd hvis India hadde hatt strenge lover slik som Norge har for GMO, mener McMillion.

Shiva har også vist effekten denne drastiske endringen i landbruksmetoder har hatt på vanlige småbønder, som begår selvmord i stadig økende antall.

– Siden Monsanto startet sine investeringer i India har 200 000 bønder begått selvmord, sier Shiva.

– Ifølge noen beregninger er det så mange som 20.000 bønder hvert år det gjelder. Dette skjer oftest ved å drikke Monsantos ugressmidler, forteller McMillion.

Monsanto skal ha nektet for at de har skylden, og peker på lånepraksis og høy gjeld.

Etikkrådet taler
I Norge skrev Etikkrådet [som har som oppgave å vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med Statens pensjonsfond utland, også kjent som Oljefondet, red.anm] en anbefaling:

“I de øvrige virksomhetene knyttet til selskapet, er det mer enn 20.000 barn i arbeid under helt uakseptable forhold.”

– Når vi tar hensyn til dette sammen med det faktum at Etikkrådet i 2006 anbefalte regjeringen å selge sin andel av Monsanto aksjer på grunn av bruken av barnearbeid i India, er det sjokkerende at Norge fortsatt er inne i dette selskapet, mener McMillion.