NB! Opprinnelig publisert sommeren 2010 i Utrops nett- og papirutgaver
Beregninger som reiseselskapet Star Tour har gjort, viser at 120.000 nordmenn kommer til å reise på pakketur til Tyrkia i løpet av årets sommer.
Ifølge reisebyråeier Anjum Slawan er det flere grunner til at Tyrkia er blitt et populært reisemål for nordmenn.
Ofte faller valget på de samme ferielandene år etter år. Det er synd.
– En kombinasjon av pris og komfort. Du finner nokså lett både rimelig flybillett og god hotellstandard, et tilbud som jeg tipper også norsk-tyrkere benytter seg av, sier han.
Han får støtte hos kommunikasjonsdirektør i Star Tour, Lena S. Petterson.
– Tyrkia har nå gått forbi Spania som Syden- og charter-favoritt. Grunnene er mange, alt fra gode shoppingmuligheter, kulturopplevelser, god hotellstandard til lang sommer, med gode temperaturer selv i november.
Opplever dere at mange norsk-tyrkere benytter seg av Star Tours tilbud?
– Noen flyr jo sikkert ned. Vi opplever likevel at godt over 90 prosent av våre reisende er etnisk norske som reiser på ferie og ikke skal på “besøk”.
Variert
Norsk-tyrkiske Dilek Ayhan har planer om å tilbringe litt av årets sommerferie her i Norge, samtidig som hun skal både til Tyrkia og andre destinasjoner. Ayhan synes det er svært hyggelig å høre at flere har nettopp Tyrkia som førstevalg når det gjelder feriemål.
– Jeg vet jo at flere tusen nordmenn har sommerhus der, som de nærmest kan besøke året rundt. I tillegg er tilbudet mangfoldig, fra verdensmetropolen Istanbul til strendene og festpubene i Alanya til eldgammel kultur. Når man får alt dette til en såpass rimelig pris, har du en sikker vinner. Og det at såpass mange reiser om og om igjen, viser at folk er fornøyde.
Hun minner om at “familiereise” eller “familiebesøk” er noe man gjør uavhengig av om man er flerkulturell eller ikke.
– Sommeren er til for at man skal slappe av og for å tilbringe tid sammen med sine nærmeste. Vi ser jo blant annet at veldig mange folk som jobber i Oslo og kommer utenfra reiser tilbake til hjembygdene for å treffe igjen venner og slekt. Så dette kan ikke sees på som et eksklusivt flerkulturelt fenomen.
Minoritetsnordmenn reiser “hjem”
– Det er jo ganske naturlig at man ønsker å besøke sine kjære når man bor så langt unna. Akkurat som mange nordmenn som bor i USA eller andre deler av verden gjerne besøker Norge i feriene, sier Nrks Noman Mubashir.
På lik linje med nordmenn jobber de hardt for å spare opp penger til ferie, men ferien tilbringer de der hvor familien befinner seg. Dette kan den norsk-pakistanske journalisten Mubashir bekrefte.
– Hvis man har råd til ferie én gang i året, er det jo forståelig at en pakistansk familie reiser til Pakistan på sommerferie eller en tyrkisk familie til Tyrkia. Men nå har også mange innvandrerfamilier fått store deler av slekta si til Europa og besøker dem gjerne i Tyskland, England eller Sverige. På den andre siden er det nok en del familier som føler et press fra slekta om at de må komme på besøk til dem, sier han.
Forskjellige reisemønstre
Ifølge Anjum Salwan, som driver reisebyrået Reisehuset, er India, Kenya, Etiopia og Australia blant de aller mest ettertraktede reisemålene. Og det gjelder både etnisk norske og dem med innvandrerbakgrunn. Han ser likevel en forskjell mellom gruppene.
– For mens etniske nordmenn reiser på charterferie, reiser for eksempel norsk-somaliere og norsk-pakistanere til hjemlandet i fellesferien, sier han.
Mubashir tror likevel andregenerasjonen så smått begynner å benytte seg av flere reisemuligheter.
– Jeg tror allerede at mange unge med minoritetsbakgrunn reiser til andre land enn bare foreldrenes fedreland. Jeg møter stadig vekk på norskpakistanere og andre som ferierer i Paris, London, Sharm el Sheik, Bangkok og Roma. Men ofte faller valget på de samme ferielandene år etter år. Det er synd. Folk kunne tjent på å utvide horisonten og besøke nye steder også. Jeg tror man vokser på det. Nye land gir oss muligheten til å bli kjent med nye kulturer, matvaner, religioner og mennesker. Man blir muligens mer tolerant, sier han.
Naturlig
Venninnene Njomza Rushiti (23) og Foziya Awol (25) synes det er naturlig at foreldrene velger å prioritere familien.
– Vi er nok konservative. Foreldrene mine reiser for eksempel kun til hjemlandet. Det er fordi familien er så viktig i kulturen vår. En annen grunn er savn. De ser familien bare én gang i året, sier Rushiti.
Venninnen Foziya kjenner seg igjen.
– Foreldrene gjør det samme. De har vært i andre land, men bare i nærheten av Norge. Som for eksempel Sverige og Tyskland.
– Har dere som andregenerasjon reist til andre land som turister?
– Ja, jeg har reist rundt omkring i hele Europa, så jeg kan si jeg har vært turist, sier Foziya.
– Jeg har bare reist en gang som turist. Ellers har jeg bare reist til steder hvor jeg har familie, sier Njomza.
I år skal Njomza og familien for første gang reise til varmere strøk som turister.
– I år skal vi faktisk til Montenegro. Der har vi ingen kjente, men vi har skaffet oss et hus.